Index Vakbarát Hírportál

Terrorveszély árnyékolja be a szilvesztert Franciaországban

2023. december 29., péntek 16:22

Az év végén megemelkedett a terrorfenyegetettség szintje Franciaországban, ezért szilveszterkor és újév napján erős rendőri jelenlét lesz tapasztalható a városok közterületein – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter pénteken a BFM televízióban.

Franciaországot évek óta, de különösen az utóbbi hónapokban súlyos  terrorfenyegetések érik – mondta Darmanin. Közölte, hogy elrendelte 90 ezer rendőr, valamint 5000 katona és több tízezer tűzoltó mozgósítását.

Franciaországban a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint van érvényben azóta, hogy októberben a dzsihadista terror egy tanár életét követelte.

December elején késelés áldozata lett egy német turista a párizsi Eiffel-toronynál. Egy terrorellenes műveletben öt embert vettek őrizetbe a múlt héten – közölte az MTI.

Németországban is zavargásokra számítanak szilveszterkor

A német rendőrszakszervezet elnöke zavargásokra és erőszakra számít szilveszterkor. Jochen Kopelke úgy vélekedett, hogy a politikusok nem tudták megakadályozni a várható zűrzavart.

A tavalyi berlini erőszakos cselekmények óta mindenki tudja, hogy valami elromlott a társadalmunkban. Erre egyszerűen reagálnunk kell.

– emelte ki.

A szakszervezet elnöke hozzátette, hogy idén a rendőrség tömegesen lesz jelen a potenciális gócpontoknál. Németországban szilveszteri tűzijátékot az év utolsó három napján lehet legálisan nyilvánosan vásárolni, de csak egy bizonyos fokozatig.

Tavaly az utcákon a szokásos veszélyes tűzijátékok mellett Berlin és más nagyvárosok egyes negyedeiben sok petárdát dobáltak és egyéb támadásokat követtek el rendőrök, tűzoltók és mentősök ellen. Az incidensek országos felháborodást váltottak ki.

(Borítókép: Rendőrök egy késelés helyszínén Párizsban 2023. december 2-án. Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP)

Rovatok