Index Vakbarát Hírportál

Blokád alá vonták az amszterdami autópályát, tiltakozva az ország legnagyobb bankja ellen

2023. december 30., szombat 19:12

Klímaaktivisták Amszterdamban egy főútvonalat álltak el, hogy követeljék: az ország legnagyobb bankja, az ING (INGA.AS) azonnal szüntesse be a fosszilis tüzelőanyag-projektek finanszírozását.

Több száz aktivista gyalogolt ki dél körül a várostól délre fekvő A10-es autópályára – közölte a rendőrség –, miután a közúti hatóságok lezárták az utat, hogy elkerüljék a baleseteket. Az Extinction Rebellion csoport szervezésében a tiltakozás az ING egykori székhelyénél zajlott, a bank a klímaaktivisták szerint a fosszilis tüzelőanyag-projektek fő finanszírozója Hollandiában.

Az ING a hónap elején közölte, hogy 2040-ig leállítja az olaj- és gázkitermelés és -feltárás finanszírozását, és a következő két évben megháromszorozza a megújuló energiára adható új hiteleket egy aktualizált éghajlatváltozási stratégia részeként.

A tüntetők szerint azonban ez nem elég, és felszólították a bankot, hogy azonnal hagyjon fel minden fosszilis projekttel.

Az ING „radikálisnak és irreálisnak” nevezte ezeket a követeléseket, az Extinction Rebellion akcióját pedig elfogadhatatlannak. Az ING ezzel az irodáiban tartott korábbi tüntetésekre utalt, ahol a bank szerint megfélemlítették az alkalmazottakat.

Egyszerűen még nincs meg a kapacitás és az infrastruktúra a 100 százalékban megújuló energiára való gyors átálláshoz

– mondta az ING. 

Az AT5 helyi televíziós csatorna felvételei azt mutatták, hogy a tüntetők, köztük gyerekek és idős emberek békésen ülnek és sétálnak az autópályán, transzparenseket és zászlókat lengetve.

A rendőrség közleményben közölte, hogy keresik a módját a tüntetés békés befejezésének.

Az amszterdami városi tanács betiltotta az A10-es tüntetést, és helyette egy közeli mezőt jelölt ki a demonstrációra, de a tüntetők felmásztak a töltésre, majd az autópályára vonultak.

Rovatok