Index Vakbarát Hírportál

Ismét tüntetések vannak Szerbiában

2023. december 30., szombat 15:39

Szombaton Szerbiában tüntetők zárták el a forgalmas utak kereszteződését, mert sérelmezik a választások eredményét, amelyeken a populista Aleksander Vucsics pártja szerezte meg a legtöbb szavazatot.

Több száz tüntető – többnyire diákok – gyűlt össze, hogy elzárják a szerb főváros legfontosabb útkereszteződését a szombati részleges újraválasztás előtt. A szombati tüntetés volt az első egész napos tiltakozás a december 17-i parlamenti és helyhatósági választás óta, amelyet Aleksandar Vucsics elnök pártja nyert.

Néhány tüntető a kormányépületek közelében lévő kereszteződésben ült le és bénította meg a forgalmat.

Az ellenzéki pártok azt állítják, hogy a szomszédos Boszniából érkező szerb nemzetiségű szavazók illegálisan szavazhattak. Szerintük a hivatalban lévő „populista” elnök, Aleksandar Vucsics támogatói úgy vettek részt a helyhatósági választásokon, hogy a fővárosban hamis címeken regisztráltak, annak ellenére, hogy nem ott élnek – írta a DW.

Vucsics tagadja a vádakat, ám több nyugati ország aggodalmának adott hangot a válaszás miatt, és nemzetközi megfigyelőcsoportok választási szabálytalanságokról számoltak be.

Rovatok