Index Vakbarát Hírportál

Kitört a botrány az Egyesült Királyságban Rishi Sunak egyik találkozója után

2023. december 31., vasárnap 14:54

Boris Johnson volt brit miniszterelnök egykori tanácsadója elmondta, hogy két találkozóra került sor közte és Rishi Sunak miniszterelnök között, de visszautasította az ajánlatot, hogy visszatérjen a miniszterelnökséghez. A Liberális Demokraták szerint ez a miniszteri kódex egyértelmű megsértése.

A Liberális Demokraták vizsgálatot kértek annak kiderítésére, hogy Rishi Sunak megsértette-e a miniszteri kódexet azzal, hogy titkos találkozókat tartott Dominic Cummingsszel. A Sky News szerint a miniszterelnök két alkalommal is tárgyalt Boris Johnson volt főtanácsadójával, amikor fontolóra vette, hogy visszahozza a vitatott személyiséget a Downing Streetre.

Dominic Cummings később egy blogbejegyzésben megerősítette a 2022 decemberében és 2023 júliusában tartott találkozókat, és azt állította, hogy visszautasított egy ajánlatot, hogy titokban dolgozzon Rishi Sunaknak.

A miniszterelnökség nem tagadta, hogy voltak megbeszélések, de azt állították, hogy munkát nem ajánlottak a tanácsadónak.

A volt tanácsadó arra is célozgatott, hogy állásajánlatot tettek neki, mondván, hogy „talán elvállalja”, de az elfogadásának feltételei voltak – többek között a nukleáris fegyverek infrastruktúrájának megváltoztatása és a mesterséges intelligenciához való hozzáállás.

Rovatok