Index Vakbarát Hírportál

Ballisztikus rakétákat lőttek ki Jemenből, de az Egyesült Államok közbelépett

2023. december 31., vasárnap 10:14

Egy amerikai romboló szombaton megsemmisített két Jemenből indított hajó elleni ballisztikus rakétát, amikor a térségben egy támadásban eltalált konténerhajó vészjelzésére reagált – közölte a hadsereg.

A rakétákat az Iránhoz közel álló húszi lázadók által ellenőrzött területről indították – közölte az Egyesült Államok közel-keleti regionális parancsnoksága (Centcom) a közösségi oldalakon.

A Centcom tájékoztatása szerint a Gravely és a Laboon amerikai romboló sietett a Maersk Hangzhou – egy Szingapúr lobogója alatt hajózó dán konténerszállító hajó – segítségére, amely közölte, hogy rakéta találta el a Vörös-tengeren – adta hírül az MTI.

A mentőakcióban a Gravely megsemmisítette a támadó rakétákat.

Az Izrael és a Hamász közötti gázai háború október 7-i kezdete óta a Jemen nagy részét uraló húszik fokozták a Vörös-tengeren a támadásokat az általuk „Izraelhez kötődőnek” tekintett hajók ellen, szolidaritást vállalva a bombázott és ostromlott palesztin területtel.

Izrael legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok más országokkal együtt egy nemzetközi koalíció részeként járőrözik a világnak ezen a stratégiai fontosságú részén, hogy megvédje a tengeri forgalmat a húszik támadásaitól.

Rovatok