Index Vakbarát Hírportál

Korlátozzák a látogatók számát a kedvelt olasz turistamágnes-városban

2023. december 31., vasárnap 09:00

Jövőre Olaszországban maximálják a Velencébe látogató turistacsoportok résztvevőinek számát, méghozzá 25 főben.

A turistacsoportok számának korlátozása a népszerű lagúnaváros védelme érdekében született. A döntést most, szombaton jelentették be, és ez a legújabb lépés a tömegturizmus okozta nyomás csökkentésére a híres csatornaváros érdekében – közölte az ABC News.

Júniustól kezdve a csoportok létszáma 25 főre, azaz nagyjából egy turistabusz befogadóképességének felére korlátozódik, és megtiltják a hangosbeszélők használatát, amelyek zűrzavart okoznak – áll a város közleményében.

Elisabetta Pesce, a város biztonságért felelős tisztviselője elmondta, az intézkedések célja, hogy javítsák a csoportok közlekedését Velence történelmi központjában, valamint a nagy érdeklődést kiváltó Murano, Burano és Torcello szigeteken.

A város korábban bejelentette, hogy idén új, egynapos, kirándulókra vonatkozó díjat tervez tesztelni. Az 5 eurós személyenkénti díjat április és július közepe között 29 csúcsnapon kell majd fizetni, beleértve a legtöbb hétvégét is. 

Az ENSZ kulturális ügynöksége a turizmus sérülékeny lagúnavárosra gyakorolt hatását nevezte meg fő tényezőként, amiért kétszer is napirendre vette, hogy Velencét az UNESCO veszélyeztetett örökségi helyszíneinek listájára emeli.

A város először azzal menekült meg, hogy korlátozta a nagy sétahajók érkezését a Giudecca-csatornán keresztül, majd szeptemberben ismét, amikor bejelentette az egynapos kirándulásokért fizetendő díj bevezetését, amelyet a Covid–19-járvány idején a turizmus visszaesése miatt halasztottak el.

Rovatok