Index Vakbarát Hírportál

Egy olasz lap szerint akár Erdő Péter bíboros is lehet Ferenc pápa utódja

2024. január 1., hétfő 15:50

A 71 éves Erdő Péter magyar bíborost jó ideje jósolják Ferenc pápa utódjának, az ItalyStart nevezetű olasz lap is lát erre esélyt. Cikkük szerint habár a bíboros mellett számos érv szól, azonban erősen konzervatív nézetei elbizonytalaníthatják a pápaválasztó konklávét.

Az Italy Start listába szedte Ferenc pápa lehetséges utódjait, a felsorolást pedig Erdő Péter bíborossal kezdik.

Erdő Péter tavaly ünnepelte 70. születésnapját , ekkor a Catholic Herald nevű katolikus hírportál is azt jósolta, hogy a magyar bíboros lehet a befutó Ferenc pápa utódjaként. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is megjelenő, angol nyelvű lap úgy fogalmazott, hogy egy magyar pápa rendkívül nagy jelentőséggel bírna, tekintettel az Európai Unión belüli kulturális törésvonalra.

A lap szerint bár Erdő Péteren kívül több más jelölt is van, de egy magyar pápa napjainkban sokat tehetne az új „kulturális vasfüggöny” ellen, amely egyre inkább elválasztja egymástól a keresztény értékektől elforduló Nyugat-Európát és az újra markánsan kereszténnyé váló Kelet-Európát.

Az ATV szerint Erdő Péter azért is esélyes jelölt, mert olyan embert keresnek a katolikus egyház élére, akinek lesz ideje reformokat végrehajtani, így a 70 év körüli, vagy akár a fiatalabb bíborosok kerülhetnek előtérbe.

Az ItalyFirst elemzése pedig kiemeli, a magyar bíboros nemcsak életkora miatt lehetne jó választás, hanem egyházvezetői és pásztori tapasztalatai miatt is, ráadásul habár konzervatív nézeteket vall, azonban nem taszítja ki a „progresszív” eszméket sem.

Az elemzés ugyanakkor hangsúlyozza, Erdő Péter konzervativizmusa sok nyugat-európai és észak-amerikai számára lehet unszimpatikus, ez pedig más bíboros választására ösztönözheti a pápaválasztó konklávét.

Rovatok