Index Vakbarát Hírportál

Nyakon szúrták a dél-koreai ellenzék vezetőjét

2024. január 2., kedd 07:19

A dél-koreai ellenzéki vezetőt, Lee Jae-myungot nyakon szúrták puszani látogatásakor, egy ott tartott sajtótájékoztatón. A támadót a helyszínen elfogták.

A szókimondó stílusáról ismert dél-koreai ellenzéki vezetőt, Lee Jae-myungot nyakon szúrták egy sajtótájékoztatón – írja a Sky News. A politikus egy új repülőtér építkezésén tett látogatást.

Lee eszméleténél van, pontos állapota nem ismert, de a rendőrség tájékoztatása szerint sebe nem életveszélyes. A párja egyik tisztviselője azt mondta, hogy egy helyi egyetemi kórházba szállították.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség közölte, hogy a támadó, egy 50-es vagy 60-as éveiben járó férfi autogramért közeledett a politikushoz, mielőtt egy késszerű fegyverrel rárontott.

A férfit gyorsan megfékezték, majd letartóztatták.

A támadásról a közösségi médiában közzétett felvételek szerint Lee először a tömegbe, majd a földre zuhan, miközben többen megpróbálják visszatartani a támadót. Egyes fényképeken a politikus a földön fekve, csukott szemmel látható, miközben valaki a nyakához nyom egy zsebkendőt.

Lee Jae-myung a 2022-es elnökválasztáson kis különbséggel vereséget szenvedett Yoon Suk Yeol ellen. Jelenleg bírósági eljárás folyik ellene egy fejlesztési projekttel kapcsolatos állítólagos vesztegetés miatt, ám mindezt tagadja. Támogatói elitellenes keresztes lovagként tekintenek rá, de kritikusai populistának tartják, aki megosztottságot szít.

Yoon Suk Yeol elnök elítélte a támadást, és mély aggodalmát fejezte ki Lee állapota miatt.

Lee elődje, Song Young-gil 2022-ben fejsérülést szenvedett, amikor egy nyilvános rendezvényen tompa tárggyal támadtak rá.

(Borítókép: Lee Jae-myung 2024. január 2-án. Fotó: Yonhap / Reuters)

Rovatok