Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött: aki Ukrajnában maradt, aki nem, megy a seregbe?

2024. január 2., kedd 07:39

Az ukrajnai határőrök új utasítások alapján elkezdték ellenőrizni az országból távozó állampolgárok katonai sorozási igazolásait, világított rá egy oknyomozó portál. Ezzel kapcsolatban Andrij Demcsenko, az Ukrán Állami Határszolgálat szóvivője megerősítette, hogy a határőröknek most már joguk van az említett dokumentumokat elkérni.

Ez a lépés része egy szélesebb kormányzati tervnek, amely a háború második évfordulójának közeledtével és a növekvő katonai igények miatt válhatott szükségessé.

December 30-tól a kormány jelentősen szigorította a 18–60 év közötti, hadköteles állampolgárok számára az ország elhagyásának feltételeit, és ezzel párhuzamosan egyre több katonai kontingens jelenik meg az ukrán határátkelőknél. 

Andrij Demcsenko, az Ukrán Állami Határszolgálat szóvivője szintén megerősítette, hogy az ukrán határőröknek újabban joguk van az említett papírokat elkérni.

A Meduza oknyomozó hírportál szerint egy többgyermekes ukrán férfi elmondta, hogy a katonai regisztrációs okmányok és a toborzóközpont által kiállított igazolás nélkül nem hagyhatja el az országot – szúrta ki az Economx.

Egy határőr hozzátette, hogy korábban nem volt szükség ilyen dokumentumokra, de új utasítások léptek életbe.

Magasabb sebességre kapcsolt az ukrán mozgósítás

A háború második évfordulójához közeledve az év végén az ukrán hatóságok úgy döntöttek, alaposan felülvizsgálják a mozgósítás, valamint a katonai nyilvántartás szabályait. A kormány erről külön törvénytervezetet készített, amelyet december 25-én nyújtottak be a parlament elé.

A törvénytervezet többek között javasolja:

Korábban megírtuk, hogy Oroszország is ráerősített a mozgósításra, például az Orosz Föderáció „katonai nyilvántartásba” venné a 16 éves fiúkat is a Luhanszki régióban – közölte az RBC Ukraina. Azonosítják azokat az idősebb férfiakat is, akik a háború kezdete óta elkerülték a sorozást – őket december 31-ig nyilvántartásba vették. 

Az orosz–ukrán háború eseményeiről az Index is folyamatosan beszámol, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok