Index Vakbarát Hírportál

Közelít az ötvenhez a japán földrengés áldozatainak száma

2024. január 2., kedd 06:55

A cunamiveszély ugyan elhárult Japánban, de a súlyos, 7,5-ös földrengés halálos áldozatainak száma rendkívül gyorsan emelkedik, és a túlélők megtalálásának esélye percről percre csökken. A legfrissebb adatok szerint legalább 48-an vesztették életüket a szerencsétlenségben.

A január elsejei, 7,5-ös erősségű földrengés, ami az ország nyugati részén, az Ishikawa prefektúrában található Noto-félszigeten történt, cunamiveszéllyel járt Ishikawa, Niigata és Tojama területén. 

A szökőárral kapcsolatos figyelmeztetéseket időközben visszavonták a Japán-tenger mentén, ennek a kockázata úgy tűnik, elhárult, de még mindig ezer mentő keresi a túlélőket a romok alatt – írja a BBC

Kisida Fumio miniszterelnök sajtótájékoztatón mondta el,  versenyfutásban vannak az idővel, hogy minél hamarabb minél több túlélőt kutassanak fel.

Hatalmasak a károk, rengeteg az áldozat, az összedőlt épület és a tűzkár

— mondta és hozzátette, hogy a mentőalakulatok nehezen érik el a Noto-félsziget északi csücskét. Körülbelül 33 000 háztartás maradt áram nélkül a fagyos időben és sok településen nincs vezetékes víz.

Mint azt korábban megírtuk mi is, a Japán Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 21 egymást követő, 4,0-s magnitúdójú vagy annál erősebb földrengés történt bő másfél óra alatt.

A főbb autópályákat lezárták a hétfői földrengés epicentrumának közelében, és a közszolgálati televízióban az evakuáció felirat villogott folyamatosan, hogy a lakosokat felszólítsa otthonaik elhagyására. 

A japán hadsereg élelmiszert, vizet és takarókat oszt azoknak, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat. Joe Biden amerikai elnök közölte: az Egyesült Államok készen áll minden szükséges segítség megadására.

A földrengés után összedőlt házak, beszakadt utcák maradtak, amik nem könnyítik meg a mentőalakulatok munkáját, ahogy a rengés által érintett területen kimaradó alapvető szolgáltatások sem.

Három prefektúra 19 egészségügyi intézményében is áram- és vízkimaradás van – jelentette a japán Kyodo hírügynökség az Egészségügyi Minisztériumra hivatkozva. Jelentések szerint egyes kórházak a betegek áthelyezését fontolgatják.

Japánban ugyan nem ritkák a földrengések, évente akár 1500-szor is megremeg a föld, de egy 74 éves nanaoi lakos szerint ekkora rengésre nem emlékszik ő sem.

A Noto régiót átszelő utak miatt körülbelül 500 ember rekedt a Wajima City repülőtéren .Az utasok, a helyi lakosok és a személyzet autókban és turistabuszokban bújt el a parkolóban, és ugyan a jelentések szerint személyi sérülés nem történt, a repülőtéren és a kifutópályákon károk keletkeztek.

Rovatok