Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebb ember hal meg légi balesetekben

2024. január 2., kedd 15:53

Tavaly összesen 80 ember vesztette életét utasszállító repülőgépet ért balesetben, beleszámolva a személyzet tagjait is, amelyből arra következtet a német légiközlekedési vállalatok szövetsége (BDL) a korábbi adatokkal összevetve, hogy a légiközlekedés egyre biztonságosabb.

A szövetség adatai szerint 1970 óta a tavaly volt a második legkevesebb halálos áldozatuk a légi baleseteknek. A statisztikában számba vett utasszállítókban legalább 14 ülőhely volt  – írja az MTI.

A BDL adatai az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) összesítésének fényében azt mutatják, hogy tavaly 4,5 milliárd légi utat értékesítettek világszerte. Ez tizennégyszer annyi, mint az 1970-es adat, miközben akkor sokkal többen vesztették életüket repülőgép-balesetben, mint tavaly. A BDL szerint ez azt jelenti, hogy a repülés az elmúlt 50 év alatt rendkívül biztonságossá vált.

Még az 1990-es évek többségében is több mint ezer ember halt meg évente repülőgép-balesetben.

2023 legtöbb halálos áldozattal járó légikatasztrófája január 23-án történt Nepálban: akkor egy ATR-72-es típusú gép a pokharai nemzetközi repülőtérre tartva a földbe csapódott. A balesetben a gépen utazó összes ember – 68 utas és a személyzet négy tagja – életét vesztette.

Rovatok