Index Vakbarát Hírportál

Egy 62 éves ausztrál nőnek engedélyezték, hogy spermát kapjon halott férjétől

2024. január 3., szerda 10:42

Egy 62 éves nőnek engedélyezte a nyugat-ausztráliai legfelsőbb bíróság, hogy halott férjétől spermát nyerjen ki, és azt egy esetleg posztumusz megtermékenyítésre használhassa fel.

A 62 éves nyugatausztrál nőnek engedélyezték, hogy spermát távolítsanak el a halott férjéből – írja a The Guardian.

A nő férje tavaly év végi halála után nyújtott be sürgős bírósági kérelmet. A legfelsőbb bíróság helyt adott a nő kérelmének, de a spermium megtermékenyítéshez való felhasználásához új végzésre lesz szüksége.

Férje holttestét a Sir Charles Gairdner Kórházba szállították, de a nő kénytelen volt végzésért folyamodni, miután a kórház nem bocsátott azonnal rendelkezésre egy kijelölt tisztviselőt, aki el tudta volna látni a férje testéből történő spermiumkivételre és -tárolásra irányuló kérelmét, amíg az még életképes volt.

A házaspárnak két közös gyermeke született, azonban mindkét gyermek meghalt balesetben. Gyermekeik halála óta a házaspár beszélt arról, hogy újabb gyermeket szeretnének, de egy termékenységi szakértő azt mondta a nőnek, hogy kora miatt nem tud teherbe esni.

A férfi spermájának vizsgálata azonban megállapította, hogy az életképes. Egy 20 éves, külföldön élő unokatestvér önként jelentkezett béranyának, de a házaspár nem tudott elköltözni.

A bíró engedélyezte a nőnek, hogy kinyerje a spermát, de azt nem használhatja fel, mivel ehhez külön bírósági határozatra lenne szükség.

Nyugat-Ausztrália jelenleg nem engedélyezi a posztumusz megtermékenyítést. A bíróság megrovásban részesítette a kórházat, amiért nem bocsátotta időben a nő rendelkezésére a kijelölt tisztviselőt.

Rovatok