Index Vakbarát Hírportál

Embercsempészettel vádolnak egy horvát diplomatát Zágrábban

2024. január 3., szerda 15:20

A horvát hatóságok elfogtak Zágrábban egy 64 éves horvát állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy két indiai állampolgárral együtt embercsempészetben vett részt – közölte a rendőrség.

A rendőrség közleménye szerint a 2023-ban az illető haszonszerzés céljából egy indiai állampolgárnak bérbe adta zágrábi családi házát, valamint segítette, illetve lehetővé tette négy bangladesi és öt pakisztáni állampolgár jogellenes belépését, mozgását és tartózkodását Horvátországban.

A gyanúsított diplomata a rendőröknek azt állította, hogy csak a családi háza alsó szintjét adta bérbe az indiainak, és nem tudott arról, hogy illegális tevékenységet folytat. Hivatalos szerződést a bérbeadásról nem tudott felmutatni.

A rendőrség még az év végén kapott bejelentést arról, hogy illegális bevándorlók tartózkodnak egy zágrábi családi házban. A rendőrök a helyszínen találtak egy indiai állampolgárt, akit őrizetbe vettek illegális horvátországi tartózkodás miatt, a házat pedig figyelni kezdték. Egy nappal később felfedeztek további kilenc illegális bevándorlót, akik az ablakokon keresztül próbáltak meg elszökni a helyszínről. Később kiderült, hogy ők bangladesi, illetve pakisztáni állampolgárok.

A hatóságok a horvát diplomatát és két indiai állampolgárt embercsempészettel vádolnak, az egyik indiainak azonban sikerült megszöknie. Az őrizetbe vett indiai tagadja az ellene szóló vádat, és szökésben lévő honfitársára hárította a felelősséget. Mint mondta, a másik kutatta fel a migránsokat, akik aztán illegálisan léptek be Horvátországba, neki csak az volt a feladata, hogy taxival eljuttassa őket a szlovén határhoz.

A horvát külügyminisztérium közölte: tudomásuk van az egyik tisztségviselőjük elleni nyomozásról, és ha a hatóságok vádat emelnek ellene, akkor a tárca a büntetőeljárásról és a köztisztviselőkről szóló törvény szerint jár majd el.

A migránsok főként Szerbián vagy Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan az európai uniós tag Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan végül Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Rovatok