Index Vakbarát Hírportál

A nemrég Japánban pusztító földrengés újabb halálos áldozataira bukkantak

2024. január 3., szerda 15:15

Már legkevesebb 73 halálos áldozata van Japánban a Noto-félszigetet megrázó, 7,6 erősségű földrengésnek. Továbbra is folyik a kutatás az esetleges túlélők után, ám a zord téli időjárás nehezíti a mentést.

Isikava prefektúrában, ahol a természeti katasztrófa a legnagyobb pusztítást végezte, több ház összeomlott, heves esőzésre és földcsuszamlásokra figyelmeztettek, ráadásul a hőmérséklet is fagypont alá süllyedt – közölte az MTI az NHK közszolgálati műsorszolgáltató információjának alapján.

A jelentések szerint még sokan lehetnek az összedőlt házak romjai alatt. A mentőcsapatok versenyt futnak az idővel, ezért a mentésben dolgozó katonák számát ezerről kétezerre növelték – közölte Kisida Fumio japán kormányfő.

Kétezer tűzoltó és 740 rendőr is részt vesz a munkában. Szakértők szerint a katasztrófát követő három nap elteltével a túlélési esélyek jelentősen csökkennek.

A földrengés sújtotta régiókban a segélyezésen dolgozók vizet, takarókat, élelmet és egyéb ellátmányt osztanak a rászorulóknak. A Noto-félsziget számos települése nehezen közelíthető meg, egyes helyeken a víz-, az energia- és a mobilszolgáltatás sem állt még helyre. A hadsereg helikopterekkel közelíti meg a legfontosabb helyeket. Csak Isikava prefektúrában 30 ezer háztartásban nincs áramszolgáltatás, és 33 ezer ember nem térhetett vissza otthonába. Isikavában, Tojamában és Niigatában 110 ezer háztartásban szűnt meg a vízszolgáltatás.

A rengés középpontja az Isikavában lévő Vadzsima várostól 30 kilométerre északkeletre volt, mintegy 16 kilométeres mélységben. A földrengés után 1,2 méter magas hullámokkal szökőár érte el Vadzsima kikötőjét. Az elmúlt két nap alatt több mint száz utórengés történt a térségben.

A világ vezetői, köztük az ausztrál miniszterelnök és az amerikai elnök, valamint a kínai kormány is felajánlotta segítségét Tokiónak.

Rovatok