Index Vakbarát Hírportál

Bemutatkozott a világnak Kína csúcstechnológiás repülőgép-hordozó hajója

2024. január 3., szerda 17:12

Kína először mutatta meg a nagyvilágnak rendkívül fejlett katapultrendszerrel felszerelt, legújabb repülőgép-hordozóját.

A helyi idő szerint az esti hírműsorban mutatták be a Fujiant, Kína első elektromágneses katapultokkal felszerelt repülőgép-hordozóját, melyet három vontatóhajó húzott, fedélzetén egy J-15-ös vadászrepülőgép volt látható – számolt be a South China Morning Post.

A Liaoning és a Shandong, Kína első két repülőgép-hordozója, síugró felszállórámpák segítségével indította a repülőgépeket. A Fujian katapultjait ezzel szemben elektromágnesek hajtják, amelyek lehetővé teszik, hogy a repülőgépeket gyakrabban, több üzemanyaggal és lőszerrel lehessen elindítani. Kínán kívül az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, amelynek repülőgép-hordozói rendelkeznek ezzel a technológiával.

A Fujian első tesztüzeme 2022-ben volt. A hajó szolgálatba helyezésével Kína közelebb kerülhet a nyílt óceánon is bevethető haditengerészeti állomány kiépítésére vonatkozó céljához, valamint azon célkitűzéséhez is, hogy 2035-ig legalább hat repülőgép-hordozót állítson hadrendbe.

Rovatok