Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia januárban megszünteti a tavaly elrendelt ellenőrzést a magyar határon

2024. január 3., szerda 18:43

Szlovákia nem fogja meghosszabbítani január 22-e után az ellenőrzést a magyar határon – jelentette be Sutaj Estok szlovák belügyminiszter a Markíza szlovák kereskedelmi televíziónak nyilatkozva.

„Már nem terjesztek elő újabb javaslatot ezeknek az ellenőrzéseknek a meghosszabbítására” – fogalmazott a szlovák belügyminiszter, aki a lépést azzal indokolta, hogy

jelenleg nyugodt és stabil a helyzet az illegális bevándorlás tekintetében.

Hozzátette: amennyiben az illegális migráció aktivitása nőni fog, az ellenőrzéseket ismét bevezetik.

A miniszter elmondta: úgy vélik, az illegális migráció tavasszal ismét fokozódhat, addig időt adnak a határok védelmét biztosító rendőröknek és katonáknak a pihenésre.

Szlovákia október 5-én vezetett be az ideiglenes határellenőrzést a szlovák–magyar határon. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezetett be szlovák határukon.

A határellenőrzést a pozsonyi kormány ezt követően többször meghosszabbította, legutóbb decemberben, amikor arról döntöttek, hogy az ellenőrzés január 22-ig marad érvényben.

Közben a cseh kormány jelezte, a héten lejáró határellenőrzés dátumát Szlovákiával szemben egészen február 2-ig meghosszabbítják.

Rovatok