Index Vakbarát Hírportál

Európa északi részén a rendkívüli hideg okoz fennakadásokat, délebbre pedig az áradások

2024. január 4., csütörtök 13:14

Európa északi részén, Skandináviában a hét közepén a rendkívüli hideg és hóviharok akadályozták a közlekedést, több helyütt bezárták az iskolákat is, míg délebbre a viharos időjárásnak halálos áldozata is volt – derül ki a helyi hatóságok legfrissebb beszámolóiból – közölte az MTI.

A skandináv térségben szerdán már második napja süllyedt a hőmérséklet mínusz 40 Celsius-fok alá. Kvikkjokkban, a svédországi Lappföldön mínusz 43,6 Celsius-fokot mértek, ami a TT svéd hírügynökség közlése szerint az országban 25 éve a legalacsonyabb januári hőmérséklet.

Az extrém hideg, havazás és erős szél az egész északi régióban fennakadásokat okozott a közlekedésben, több hidat lezártak, és egyes vonatokat és kompjáratokat is leállítottak. A rendkívüli időjárás miatt számos iskolát is bezártak Skandináviában.

A dán rendőrség az autóval közlekedőket arra szólította fel, hogy a zord időjárási körülmények miatt lehetőleg ne induljanak útnak.

A Szibériából és a sarkvidékről betört hideg Oroszország nyugati részét is elérte, Moszkvában és más régiókban a hőmérséklet mínusz 30 Celsius-fokig süllyedt, a január elejei átlagos hőmérsékletnél jóval mélyebbre.

A moszkvai és szentpétervári hatóságok magasabb fokú riasztást adtak ki, és az extrém időjárás lehetséges egészségügyi következményeire figyelmeztették a lakosságot.

Európa délebbre fekvő régióiban a csapadékos, szeles időjárás okozott gondokat.

Nagy-Britanniában, Kemble közelében egy kidőlt fa egy sofőr halálát okozta kedden. A Henk nevű vihar áramkimaradásokat, szállítási fennakadásokat és egyéb károkat okozott Nagy-Britannia-szerte. Northamptonban a Nene folyó áradása miatt számos, lakóhajón és lakókocsiban élő embert evakuáltak.

A legerősebb, óránként 151 kilométeres, orkánerejű szelet Wright szigetéről jelentették.

Hollandiában a helyi hatóságok szerint egy 75 éves, kerékpárjáról leesett ember halálát szintén az erős szél okozhatta.

Rovatok