Index Vakbarát Hírportál

Pisztollyal sétált be az adásba az izraeli hírolvasónő

2024. január 4., csütörtök 16:29

Lital Shemesh izraeli újságíró pisztollyal ment a tévéstúdióba kedden. Az erről készült fotó bejárta a közösségi médiát, és sokakat meglepett (holott az országban már az utóbbi években sem volt ritkaság ez).

A hírolvasónőt az izraeli 14-es csatorna stúdiójában fotózták le adás közben, a képen jól látható a fegyvere is.

A Daily Mail szerint Lital Shemesh (aki korábban katonaként szolgált a hadseregben) az Instagramján nemrég fotót posztolt arról is, hogy pisztolyos lőgyakorlaton vett részt. Az utóbbi hetekben újságíróként harci övezetben is járt, és a Fox Newsnak azt mondta, az egész ország a Hamász ellen harcol, az október 7-i inváziót pedig „második holokausztként” emlegette.

Az ország, ahol a nők gépkarabéllyal járnak randizni vagy vásárolni 

Izraelben a viszonylag engedékeny fegyvertartási törvények miatt teljesen megszokott, hogy akár a civileknél is lehet fegyver. Volt példa arra, hogy egy-egy ámokfutó terroristát ők lőttek le még azelőtt, hogy az egyenruhások a helyszínre érkeztek.

Már az utóbbi években is felkapottak lettek azok a fotók, amelyek az országban készültek a teljesen mindennapi élethelyzetekben fegyvert viselő nőkről. 

A Hamász támadása óta érthető módon még nagyobb lett az elővigyázatosság: az akció után pár nappal fotóztak le egy nőt a Gáza közelében fekvő Szderótnál, amint gépkarabéllyal felszerelkezve intézete a napi bevásárlást. 

De arra is volt példa, hogy valaki a randira is vitte magával a fegyverét.

Megjegyzendő, hogy Izraelben október 7. előtt azért szigorúbbak voltak a fegyvertartási törvények: akkor csak az kaphatott fegyvertartási engedélyt, aki igazolni tudta, hogy tényleg szüksége van erre, és rendszerint hónapokba telt a kérelem elbírálása. Ezzel szemben – a Daily Mail szerint – most napokon belül, akár online ügyintézéssel is hozzá lehet jutni az engedélyhez, és a Hamász támadása utáni egy hónapban 150 ezren igényelték is azt, miközben hirtelen megnőtt a fegyverboltok, lőterek látogatottsága is.

Rovatok