Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, ki lehet Kim Dzsongun utódja

2024. január 5., péntek 07:44

Kim Dzsongun lánya, Kim Ju Ae lehet a legvalószínűbb utódja az észak-koreai vezetőnek. Kim Ju Ae a feltételezések szerint az észak-koreai vezető második legidősebb gyermeke, és úgy gondolják, hogy körülbelül 10 éves lehet.

A dél-korai kémügynökség közölte, hogy Kim Dzsongun vezető fiatal lánya, aki elkísérte őt rakétatesztekre és katonai parádékra, a legvalószínűbb utódja az észak-koreai vezetőnek – írja a BBC.

Kim Ju Ae 2022. végi első nyilvános szereplése óta nagy feltűnést keltett.

A nyilvános tevékenységek átfogó elemzése és a Kim Ju Ae iránti tisztelet mértéke alapján, amelyet első nyilvános szereplése óta tanúsít, jelenleg ő tűnik a legvalószínűbb utódnak

– közölte a National Intelligence Service.

Hozzátették, hogy ez még korántsem biztos, és nyitva tartják szemüket minden lehetőségre, hiszen Kim Dzsongun még fiatal, és nincsenek komolyabb egészségügyi problémái sem.

Kim Ju Ae a feltételezések szerint az észak-koreai vezető második legidősebb gyermeke, és úgy gondolják, hogy körülbelül 10 éves lehet.

Észak-koreai megfigyelők megjegyezték, hogy Kim Ju Aet mostanában „tisztelt lányként” emlegetik, nem pedig „szeretett” lányként, ahogyan először 2022 novemberében, nyilvános bemutatkozásakor mutatták be.

A „tisztelt” jelzőt Észak-Korea a legtiszteletreméltóbbaknak tartja fenn. Kim Dzsongun esetében csak azután hivatkoztak rá „tisztelt elvtárs” néven, hogy bebetonozták leendő vezetői státuszát.

Észak-Korea polgárainak azt mondják, hogy Kimék szent vérvonalból származnak, ami azt jelenti, hogy csak ők vezethetik az országot.

Kim Dzsongun biztosítani akarja, hogy a negyedik generációnak is átadja a stafétát. Elemzők szerint azzal, hogy lányát korán bemutatja a nyilvánosságnak, az észak-koreai vezető azt akarja elérni, hogy még a hatalom átvétele előtt megalapozza pozícióját.

Ez egyúttal egy módja lehet annak is, hogy Kim Dzsongun legyőzze a mélyen patriarchális Észak-Koreában uralkodó előítéleteket, amelyet még soha nem vezetett nő.

Kim Ju Ae létezéséről először 2013-ban esett szó. Az észak-koreai vezető rendkívül titokzatos a családjával kapcsolatban, még a feleségét, Ri Sol Jut is titokban tartották pár házassága után egy ideig.

(Borítókép: Kim Dzsongun és Kim Ju Ae 2023. november 24-én. Fotó: KIM Jae-Hwan / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok