Index Vakbarát Hírportál

Irak szerint távoznia kell az antidzsihadista koalíciónak az országukból

2024. január 5., péntek 17:15

Az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni küzdelem céljából állomásoznak Irakban az úgynevezett antidzsihadista koalíció erői, azonban Mohamed Sia al-Szudani iraki miniszterelnök szerint már semmi sem igazolja a koalíció szükségességét.

Az iraki miniszterelnök pénteken megerősítette „szilárd eltökéltségét” arra, hogy véget vessen a nemzetközi antidzsihadista koalíció jelenlétének az országban.

Mohamed Sia al-Szudani hozzátette, hogy „a koalíció szükségességét már semmi sem igazolja”, egyúttal a hivatala által kiadott közleményben hangsúlyozta, hogy egy kétoldalú bizottságnak kellene kidolgoznia a koalíciós erők távozásának részleteit – írja az MTI. 

A miniszterelnök azután jelentette be döntését, hogy csütörtökön amerikai dróntámadás érte az iráni támogatású an-Nudzsaba fegyveres csoport iraki főhadiszállását Bagdadban. A támadásban a szervezet egyik parancsnoka és egy milicistája is életét vesztette. 

Az Egyesült Államok szerint a támadás jogos önvédelemből történt, az iraki kormány azonban az antidzsihadista koalíció agressziójaként értékelte a támadást.

Irakban és Szíriában 2014 óta állomásoznak a többek között francia és spanyol részvétellel létrejött nemzetközi antidzsihadista koalíció erői, valamint az Egyesült Államok mintegy 2500 katonája abból a célból, hogy segítsék a helyi erőket az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni küzdelemben.

Rovatok