Index Vakbarát Hírportál

Folytatta totális offenzíváját Izrael

2024. január 5., péntek 15:39

Az izraeli hadsereg „teljes erőbedobással” folytatta az elmúlt napon a Gázai övezeti palesztin iszlamista fegyveresek elleni hadműveleteit, elsősorban az övezet déli részén, Hán Júniszban – közölte egy katonai szóvivő pénteken, Joáv Galant védelmi miniszter pedig bemutatta a kormánynak az övezet háború utáni rendezésére vonatkozó saját tervét.

A katonai jelentés szerint a légi, a szárazföldi és a tengeri erők több mint száz célpontot, köztük az övezetet irányító Hamász szervezet egyik katonai parancsnokságát támadták az utóbbi huszonnégy órában. Megsemmisítették a Hamász több katonai bázisát és raktárát, és az övezet középső részén, al-Boridzs menekülttáborban felszámoltak egy fegyveres csoportot, amely célba vett egy izraeli harckocsit. Emellett megtaláltak és leromboltak több olyan indítóállást, amelyből Izrael területét támadták rakétákkal – írja az MTI.

A Libanonnal határos északi fronton is több olyan célpontot támadott az utóbbi napban az izraeli légierő, amelyből a Hezbollah libanoni síita milícia fegyveresei támadták Izraelt.

Joáv Galant csütörtök este mutatta be a Gázai övezet háború utáni rendezésére vonatkozó négyrészes saját tervét, amely szerint az izraeli hadsereg magához vonná a terület feletti teljes katonai ellenőrzést, de a polgári ügyekbe nem szólna bele, azokat a helyi palesztin hatóságok igazgatnák.

Galant mind a szűk hadikabinetben, mind a tágabb biztonságpolitikai kabinet ülésén kifejtette tervét, és ebben nincs semmilyen utalás a Palesztin Hatóságra, amely másfél évtizede már csak a másik palesztin terület, Ciszjordánia polgári ügyeit irányítja, valamint nincs benne szó arról sem, hogy a Gázai övezetbe betelepülhetnének ismét zsidó telepesek.

Magas rangú izraeli tisztségviselő először dolgozott ki részletes tervet az övezetre és a háború utáni időszakra vonatkozóan, ráadásul elképzelése nem része a kormány hivatalos politikájának, ugyanis a koalíción belül nézeteltérések vannak ebben a kérdésben.

Galant a találkozó előtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta, terve szerint az övezetben a háború után már nem a Hamász lesz az úr, és nem fog biztonsági fenyegetést jelenteni Izraelre.

A gázai lakosok palesztinok, ezért palesztin testületek fogják irányítani őket, azzal a feltétellel, hogy nem tesznek ellenséges lépéseket, és nem fenyegetik Izraelt

– jelentette ki Galant.

Rovatok