Index Vakbarát Hírportál

Súlyosan fertőző bakteriális betegség terjed a szomszédban

2024. január 5., péntek 16:58 | aznap frissítve

Szamárköhögés-járvány terjed a szomszédos Szerbiában, az előző évekhez képest rekordmennyiségű megbetegedést jegyeznek. A betegség korábban szinte már eltűnt, létezik ellene védőoltás is, ám a szülők egyre gyakrabban utasítják el Szerbiában a vakcinát.

Szamárköhögés-járvány sújtja Belgrádot, de a betegség egész Szerbia területén terjed, 2023. december 31-ig 909 esetet jegyeztek fel – tájékoztatott az MTI a belgrádi NIN hetilap pénteki beszámolója alapján.

A legtöbb megbetegedést a szerb fővárosban regisztrálták, Belgrádban a betegek száma meghaladta a négyszázat, ez a valaha feljegyzett legnagyobb esetszám,

ugyanis az utóbbi évtizedekben a legtöbben, 29-en 2018-ban betegedtek meg a hivatalos adatok szerint. 2022-ben például egyetlen esetet sem regisztráltak. Nemcsak Szerbiában, de Horvátországban és Montenegróban is folyamatosan nő a betegek száma.

Hiába van védőoltás, csökkent a vakcinák iránti bizalom

A helyi szakemberek szerint a helyzet aggodalomra ad okot, a betegség ugyanis szinte már eltűnt, létezik ellene védőoltás is, ám

a szülők egyre gyakrabban utasítják el, hogy gyermekük védőoltást kapjon.

Snezana Rsovac tüdőgyógyász felhívta a figyelmet, hogy a betegség különösen veszélyes az újszülöttekre, minél idősebb ugyanis egy gyerek, annál kevésbé valószínű, hogy súlyos állapotba kerül. A betegség tünetei leggyakrabban a hőemelkedés, orrfolyás és torokfájás, a legjellemzőbb azonban az egyre erősödő, nem múló köhögés. A szamárköhögést antibiotikummal kell kezelni. 

December elején Horvátországban is felütötte fejét a járvány, ebben a cikkünkben részletesen írtunk róla. 

    

Rovatok