Index Vakbarát Hírportál

Szerbia védelmi minisztere államérdeknek tartja a kötelező katonai szolgálatot

2024. január 5., péntek 16:43

Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter elmondása szerint a kötelező katonai szolgálat visszaállításáról szóló kezdeményezés csak az állam érdekeit szolgálja, szó sincs róla, hogy háborús készülődésről lenne szó Szerbiában.

Csütörtökön a szerb védelmi minisztérium közleményében azt írta, a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását kezdeményezte a hadsereg vezérkara. A vezérkar úgy véli, a hadsereg védelmi erejének növelése érdekében az aktív és a tartalékosállomány utánpótlására és fiatalítására van szükség, ezt pedig a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésével lehetne a leghatékonyabban elérni.

Széles körű nyilvános vitát akarunk nyitni erről a kérdésről, és arról, hogy ha a katonai szolgálatot visszaállítanánk, akkor az legfeljebb négy hónapra szóljon. A Szerb Hadsereg és a Védelmi Minisztérium mind a szakértők, mind a nyilvánosság véleményére kíváncsi

– idézi Vucsevicset a Szabad Magyar Szó.

A védelmi miniszter szerint a szerb hadsereg vezérkarának komoly szakmai dokumentációja van arról, hogy miért és hogyan kellene újra bevezetni a kötelező katonai szolgálatot.

Egy meghatározott időn belül felkészítenénk a laktanyákat az újoncok fogadására, ha ismét lesz kötelező katonai szolgálat. Szerbia költségvetésére nézve világos kerettel dolgoznánk

– fogalmazott a védelmi miniszter, aki szerint Szerbia békés, de a béke és a stabilitás megőrzése érdekében figyelemmel kell kísérni a térségben lévő helyzetet.

Rovatok