Index Vakbarát Hírportál

„Súlyos támadás” érte Libanont, egyre nagyobb a háborús feszültség

2024. január 5., péntek 12:44

Libanonba utazik pénteken Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, hogy az izraeli határon kialakult helyzetről és az izraeli–palesztin konfliktus kiszélesedésének elkerüléséről tárgyaljon – közölte az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) Brüsszelben.

A sajtóközlemény szerint a főképviselő háromnapos látogatása alatt tanácskozást folytat Nabih Berrivel, a libanoni parlament elnökével, Nadzsíb Mikáti miniszterelnökkel, Abdallah Bouhabib külügyminiszterrel, Joseph Aounnal, a libanoni fegyveres erők parancsnokával, továbbá Aroldo Lázaro tábornokkal, az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának vezetőjével. 

Az EKSZ közleményében így fogalmaztak:

A látogatás alkalmat ad arra, hogy megvitassák a Gázában és környékén kialakult helyzet valamennyi aspektusát, beleértve annak a régióra gyakorolt hatását, különös tekintettel az izraeli–libanoni határon kialakult helyzetre, valamint arra is lehetőséget teremt, hogy tárgyalásokat folytassanak a regionális eszkaláció elkerülésének és a polgári lakosságnak nyújtott humanitárius segélyek fenntartásának fontosságáról.

A főképviselő ismételten hangsúlyozni fogja, hogy a regionális vezetőkkel folytatott diplomáciai erőfeszítéseket elő kell mozdítani annak érdekében, hogy megteremtsék a feltételeket az Izrael, a palesztinok és a régió közötti igazságos és tartós béke eléréséhez – emelték ki. 

A kétoldalú együttműködés és libanoni belpolitikai és regionális kérdések szintén a megbeszélések részét képezik.

Az izraeli hadsereg kedden a libanoni fővárosban végrehajtott légicsapásban végzett a Száleh Arúrival, a Hamász második legmagasabb rangú vezetőjével.

A támadást a térség több vezetője elítélte. A libanoni miniszterelnök bírálta „az újabb izraeli bűntettet, amelynek célja Libanon bevonása a konfrontáció újabb szakaszába”.

A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet szerint a Hamász-vezető bejrúti megölése „súlyos támadás Libanon ellen”. A libanoni kormány szerdán közölte: tárgyalásokat folytat a Hezbollahhal, hogy elkerüljék a háború kiterjedését Izraellel – összegezte az MTI.

(Borítókép: Libanon 2024. január 4-én. Fotó: Amir Levy / Getty Images)

 

Rovatok