Index Vakbarát Hírportál

Szinte azonnal orosz állampolgárságot kaphat bárki, aki beáll Putyin seregébe

2024. január 5., péntek 10:30

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírt egy rendeletet, amely szerint orosz állampolgárságot kaphatnak azok a külföldiek, akik szerződést kötnek katonai szolgálatra az Ukrajna elleni „különleges katonai hadműveletben” való részvételre – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A rendelet tovább gyorsítja az orosz állampolgárság megszerzését, mivel eddig legalább fél évet le kellett tölteni a harci műveletekben ahhoz, hogy a szerződő fél megkapja az iratokat.

Az orosz állampolgárság megszerzéséhez a szerződést legalább egyéves időtartamra kell megkötnie a jelentkezőknek.

A Putyin által aláírt rendelet szerint az állampolgársági kérelmek elbírálásának időtartama legfeljebb egy hónap, és az illető azonnal megkapja az állampolgárságot, amint a szerződés életbe lép.

Egyre olcsóbban adják

Mint a Meduza emlékeztet, Vlagyimir Putyin 2022. szeptember végén írt alá rendeletet arról, hogy egyszerűsített eljárásban – tartózkodási engedély és ötéves oroszországi tartózkodás nélkül – kaphatnak állampolgárságot azok a külföldiek, akik egyéves katonai szolgálatra szóló szerződést írtak alá, és legalább hat hónapig részt vettek a harci műveletekben.

Korábban a külföldieknek legalább három évig kellett szerződéses szolgálatot teljesíteniük ahhoz, hogy állampolgárságot kapjanak.

2022 novemberében, másfél hónappal az Ukrajna elleni részleges mozgósítás bejelentése után Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet is, amely lehetővé tette, hogy a külföldiek az orosz állampolgárokkal azonos feltételek mellett, szerződéssel szolgáljanak az orosz hadseregben.

2023 nyarától kezdve a rendőrök razziákat tartottak az orosz régiókban azon külföldiek felkutatására, akik állampolgárságot szereztek, de nem jelentkeztek be a katonai besorozási központban.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok