Index Vakbarát Hírportál

Esélyt kaphat Coloradótól Donald Trump?

2024. január 6., szombat 08:19

Befogadta Donald Trump fellebbezését a Colorado állambeli választási indulásból való kizárásáról az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága pénteken.

Az Egyesült Államokban alkotmánybírósági szerepet is betöltő, legfőbb jogi fórum közölte, hogy eleget tesz Donald Trump kérésének a gyorsított eljárásról is, és a két fél szóbeli érveinek meghallgatását február 8-ra tűzte ki.

Donald Trumpot Colorado állam legfelsőbb bírósága zárta ki már az előválasztási indulás lehetőségéből is decemberben hozott határozatában, amelyben az ország alkotmányával érvel, és arra hivatkozik, hogy a korábbi elnök zendülésben és lázadásban érintett a 2021. január 6-i eseményekkel összefüggésben.

Donald Trump jogászai a fellebbezést szerdán nyújtották be a szövetségi legfelsőbb bírósághoz a Coloradóban hozott döntés ellen.

A legfelsőbb bíróság döntése arról határoz majd, hogy az Egyesült Államok alkotmányának 1868-ban elfogadott 14. kiegészítése a zendülésben érintettek közhivatalból kizárásáról alkalmazható-e Donald Trump esetében.

Rovatok