Index Vakbarát Hírportál

Jön a közös európai hadsereg?

2024. január 7., vasárnap 13:05

Antonio Tajani olasz külügyminiszter szerint az Európai Uniónak saját hadsereget kellene létrehoznia, amely szerepet játszhatna a békefenntartásban és a konfliktusok megelőzésében.

A La Stampa című olasz napilapnak adott interjújában Tajani kijelentette, hogy az általa vezetett párt, a Forza Italia számára prioritás a szorosabb európai védelmi együttműködés – írja a Reuters

Európai hadseregre van szükségünk ahhoz, hogy békefenntartók legyünk a világban. A közös hadsereg előfeltétele annak, hogy hatékony európai külpolitikát tudjunk folytatni

– fogalmazott Tajani, hozzátéve, hogy a világban olyan erős szereplők vannak jelen, mint az Egyesült Államok, Kína, India, Oroszország, miközben a Közel-Kelettől az indo-csendes-óceáni térségig terjedő válságokkal kell szembenéznünk, az európai polgárokat pedig csak az Európai Unió védheti meg. 

A közös európai hadsereg gondolata az ukrajnai háború kirobbanása óta került ismét napirendre. De a Nyugat inkább a NATO-bővítésre összpontosított. Finnország már csatlakozott a katonai szövetséghez, és várhatóan Svédország is a NATO tagja lesz. 

Tajani arról is beszélt, hogy a 27 tagállamot tömörítő unió vezetését le kell egyszerűsíteni, az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöki posztjából álló struktúra helyett egyetlen vezetői pozíciót kell létrehozni. A külügyminiszter Silvio Berlusconi halála után lett a Forza Italia vezetője.

Rovatok