Index Vakbarát Hírportál

Elindult a katasztrófaturizmus Gypsy Rose Blanchard, az amerikai anyagyilkos egykori otthonánál

2024. január 7., vasárnap 06:20

Több mint egy hete szabadult a börtönből a világ leghíresebb anyagyilkosa, Gypsy Rose Blanchard, akit az anyja kivetített Münchausen-szindrómája miatt éveken át szükségtelenül kínzott. A lány végül exbarátjával meggyilkoltatta a mentális beteg édesanyját – egykori otthonukra, a gyilkosság helyszínére pedig katasztrófaturisták tömegei kíváncsiak.

Gypsy Rose Blanchard, a közelmúltban idő előtt szabadult, anyagyilkosságért elítélt nő egykori szomszédait kísérti a múlt – turisták tucatjai keresik fel a gyilkosság helyszínét, a nő és az őt bántalmazó anyja, Dee Dee Blanchard egykori springfieldi otthonát – írja a TMZ

Gypsy Rose Blanchard több mint egy hete szabadult a börtönből, ahol csaknem 8 évet töltött azért, mert megölette az őt éveken át gyötrő, bizarr gyermekbántalmazási szindrómában, a Münchausen by proxy nevű pszichiátriai betegségben szenvedő anyját a volt barátjával.

Megállnak az út közepén, hogy a gyilkosság helyszínét fényképezzék

Amióta a világsajtót körbejárta a nő idő előtti szabadulásának híre, újra felélénkült az érdeklődés a hírhedt anya-lánya páros egykori otthona iránt. Az egyik szomszéd a TMZ-nek nyilatkozva elmondta, rengeteg ember áll meg az út közepén államon kívüli rendszámmal, hogy fotókat készítsen a házról. Néhány turista azonban nehezen találja meg a gyilkosság helyszínét – mivel a gyilkosságot követően rózsaszínről kékre festették át a házat, és felszámolták a kerekesszékes rámpát – ezért a szomszédokat zaklatják, hogy irányítsák őket a megfelelő házhoz. 

Egy, a lapnak nyilatkozó nő elmondta, hogy a jelenleg a házban élő édesanya és lánya érdekében már többször nem volt hajlandó tájékoztatni a környékükre érkező katasztrófaturistákat. 

Akad olyan szomszéd is, aki szerint néhány ember kifejezetten rossz szándékkal érkezik a házhoz, mondván, az épületet le kellett volna bontani. A szomszédok úgy vélik, már így is elég traumát és fájdalmat kellett átélniük a történtek miatt, ezért azt tanácsolják a kíváncsiskodóknak, hogy találjanak maguknak jobb elfoglaltságot. Egy, a gyilkosság helyszínének közelében élő férfi, Sam Baker szintén dühös, szerinte a környéken megduplázódott a forgalom. A férfi ráadásul aggódik a kint játszó gyerekeiért, mert az emberek nem figyelnek a sebességkorlátozásra, és az út közepén is megállnak fotózni.

A házat a Habitat for Humanity nevű szervezet adományozta Gypsynek és édesanyjának, miután a Münchausen-szindrómás anya azzal vezette félre az embereket, hogy a Katrina hurrikán áldozatai voltak.

Halálra késeltette az anyját

Gypsy Rose Blanchardot egy héttel ezelőtt engedték ki a Missouri állambeli Chillicothe büntetés-végrehajtási intézetéből, miután 10 éves büntetéséből nyolcat letöltött anyja, Dee Dee Blanchard 2015-ös meggyilkolásáért. Az anya kivetített Münchausen-szindrómában szenvedett, amelynek következtében éveken át szükségtelenül végeztetett egészségügyi beavatkozásokat a lányán, és bántalmazta, hogy együttérzést és nagyobb figyelmet generáljon.

A nő elhitette a környezetével Gypsy Rose számos kitalált, súlyos betegségét: azt állította, hogy lánya leukémián esett át csecsemőkorában, és az agya is károsodott, ezért aztán otthon kell tanulnia. Ehhez lányát kerekesszékbe is kényszerítette. A bántalmazás 2015-ben ért véget, amikor a lány halálra késeltette az anyját a barátjával. A fiút életfogytiglani, a lányt pedig tíz év szabadságvesztésre ítélték, ám Gypsy Rose hamarabb szabadulhatott, és világszerte milliók álltak mellé. 

Rovatok