Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vettek egy kormánypárti képviselőt pénzügyi csalás gyanújával Japánban

2024. január 7., vasárnap 17:28

Őrizetbe vettek egy kormánypárti képviselőt Japánban a Kisida Fumio miniszterelnök pártját érintő pénzügyi csalási botránnyal kapcsolatban – számolt be a helyi média vasárnap, és a hírt megerősítette maga a kormányfő is.

Ikeda Jositaka, akit a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) színeiben választottak be a parlamentbe, a gyanú szerint megszegte a politikai pénzeszközök ellenőrzésére vonatkozó törvényt – írja az MTI. 

A nyomozók azzal gyanúsítják az 57 éves Ikedát, akinek a titkárnőjét is őrizetbe vették, hogy politikai célokra kapott 48 millió jen (mintegy 115 millió forintnyi) összeget, amelyet nem vallott be.

Kisida Fumio kormányfő a japán televíziónak kijelentette, hogy nagyon sajnálatosnak tartja Ikeda őrizetbe vételét, és „nagyon komolyan” veszi az ügyet. Hozzátette, hogy Ikedát kizárják az LDP-ből, és más lépéseket is tesznek annak érdekében, hogy „visszanyerjék a közvélemény bizalmát a politikában”.

Az LDP a letartóztatást követően döntött Ikeda kizárásáról – közölte a párt főtitkára, Motegi Tosimicu, akit a Kyodo hírügynökség idézett.

Kisida december közepén már kénytelen volt leváltani négy miniszterét. Öt miniszterhelyettes és más tisztviselők is távoztak tisztségükből.

A vasárnapi közlések szerint a nyomozók átkutatták az LDP frakcióinak irodáit. A párt számos alkalmazottját gyanúsítják azzal, hogy nem vallottak be több millió eurónak megfelelő összeget, amelyet az adománygyűjtő estekre szóló jegyek eladásából gyűjtöttek össze.

Rovatok