Index Vakbarát Hírportál

Többen egy szlovéniai barlangban rekedtek a nagy esőzések miatt

2024. január 7., vasárnap 15:00

A hirtelen lezúduló eső miatt bennrekedt öt ember a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlang (Krizna jama) egyik járatában szombat délután. A helyszínen barlangi mentők, búvárok és tűzoltók is vannak, de a csoport csak akkor hagyhatja el az üreget, ha a vízszint csökken – közölte vasárnap a helyi média a barlangi mentők közlései alapján.

A barlangban két vezető és három turista tartózkodik, akik szombaton délután nem értek vissza a megadott időpontban, ezért riasztották a mentőszolgálatokat. A Krizna-barlang csak csónakkal látogatható, mivel keresztülfolyik rajta a Bloscica folyó. Miután a heves esőzések miatt megemelkedett a vízszint, már nem tudtak visszatérni a bejárathoz – adta hírül az MTI.

Walter Zakrajsek, a barlangi mentőszolgálat vezetője az N1 szlovén hírcsatornának elmondta, az éjszaka a búvárok elérték a fogságba esett embereket, akik jól vannak. Élelmet és ivóvizet vittek számukra, a kommunikáció azonban nehézkes, mert a bejárattól 2400 méter távolságra vannak. A barlangon belül egy biztonságos helyre vonultak, amelyet az ilyen vészhelyzetekre alakítottak ki – mondta.

Egyelőre várják, hogy a barlangban apadjon a víz, de a legjobb esetben is csak hétfőn este sikerül kihozni őket.

A mentőegységek vasárnap ismét lemerülnek a csoporthoz, hogy fűtött menedéket készítsenek számukra. Ez az akció nagy kihívást jelent, és több órát is igénybe vehet – tették hozzá.

A mentőakcióban jelenleg 35 barlangi mentő és 8 búvár vesz részt, munkájukat 11 tűzoltó polgári védelmi tag segíti.

A Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, több mint 8 kilométer hosszú. Negyvenöt smaragdzöld színű föld alatti tavat rejt magában, és bár nyitott a turisták számára, csak vezetett túrákra van lehetőség benne.

Rovatok