Index Vakbarát Hírportál

Megvan, mikor tartják az államfőválasztást Szlovákiában

2024. január 8., hétfő 18:04

Március 23-án tartják az államfőválasztás első fordulóját Szlovákiában – jelentette be a pozsonyi parlament elnöke, Peter Pellegrini.

Az MTI híradásában közölte: a jelenlegi szlovák államfő, Zuzana Caputová megbízatási időszaka 2024. június 15-én jár le. A jelenlegi köztársasági elnök már korábban bejelentette, hogy nem indul az idei választáson.

Ján Kubis, Robert Fico miniszterelnök egyik korábbi kormányának külügyminisztere jelentette be indulási szándékát, aki párton kívüli, független jelöltként lesz választható.

Ivan Korcok már tavaly augusztusban bejelentette, hogy megpályázza a posztot. A politikus rövidebb ideig Igor Matovic- és Eduard Heger-kormányban is ellátta a külügyminiszteri posztot.

Rajtuk kívül még Peter Pellegrini indulása is várható, amelyről a hivatalos bejelentést január 19-re ígéri. Robert Fico támogatását az előzetes nyilatkozatok alapján Pellegrini bírja majd. A Magyar Szövetség Forró Krisztiánt, a párt elnökét indítja.

Szlovákiában államfőt közvetlenül az állampolgárok választanak ötéves időszakra. Az államfői posztra pályázóknak a jelöltséghez vagy a 150 fős parlament 15 képviselőjének támogató aláírását, vagy legalább 15 ezer állampolgár támogató aláírását kell megszerezniük.

A jelöltség beadásának határideje a választások időpontjának kihirdetésétől számított 21. nap. Amennyiben második fordulóra is sor kerülne, azt április 6-án tartják meg.

Rovatok