Index Vakbarát Hírportál

„Sok eszköz van Orbán Viktor elkerülésére, ha megvan hozzá a politikai akarat”

2024. január 8., hétfő 09:29

Éles kritika érte vasárnap Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, miután bejelentette, hogy indulna a június 9-i európai parlamenti választásokon. A tagállamok vezetői kockázatot látnak abban a forgatókönyvben, amely szerint átmenetileg Orbán Viktor magyar miniszterelnök töltené be a tanács vezető pozícióját. A belga politikus szerint „sok eszköz van″ arra, hogy ezt megakadályozzák.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szombat este jelentette be, hogy jelöltként indul a június 9-i európai parlamenti választásokon. Amennyiben sikerrel jár, úgy az uniós vezetőknek új elnököt kell keresniük az Európai Tanács élére. 

Ha nem születik gyors döntés, akkor a soros elnökséget betöltő ország vezetőjeként átmenetileg Orbán Viktor magyar miniszterelnök töltené be az Európai Tanács elnöki posztját. A tagállamok vezetőinek többsége elkerülné a magyar kormányfőt, legfőképp a Brüsszellel kialakult feszült viszony, valamint a jogállamiságot és Ukrajna támogatását érintő kérdések miatt.

Az Európai Tanács elnökének döntését rengeteg kritika érte vasárnap. Charles Michel az aggodalmakat eloszlatva közölte, hogy az új elnököt június végéig kell megtalálni, amire marad elegendő idejük – írja a The Guardian.

Sok eszköz van Orbán Viktor elkerülésére, ha megvan hozzá a politikai akarat

– fogalmazott.

Michel döntése jogi értelemben szabályos, ugyanakkor az európai vezetőknek jóval több idejük szokott lenni arra, hogy megtalálják a vezetői pozícióra alkalmas személyeket. 

Június 6–9. között mind a 27 uniós tagállamban megtartják az európai parlamenti választásokat, a tervek szerint június 17-én, majd június 27–28-án ismét találkoznak az országok állam- és kormányfői. Valószínűleg ezeken a találkozókon fognak megegyezni Michel utódjáról.

(Borítókép: Orbán Viktor és Charles Michel 2023. március 23-án. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images Hungary)

Rovatok