Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Élisabeth Borne francia miniszterelnök

2024. január 8., hétfő 18:46

Élisabeth Borne francia miniszterelnök hétfőn benyújtotta kormánya lemondását, melyet Emmanuel Macron köztársasági elnök elfogadott.

Lemondott Élisabeth Borne francia miniszterelnök. 2022 májusa óta töltötte be hivatalát – írja a France24

Élisabeth Borne lemondását a közelmúltbeli politikai feszültségek előzték meg az Emmanuel Macron által támogatott, vitatott bevándorlási törvény miatt, amely többek között megerősítené a kormány azon hatáskörét, hogy egyes külföldieket kitoloncoljon.

A francia elnök tanácsadói szerint a második mandátumának első másfél évében az abszolút többség hiánya ellenére sikerült elfogadtatnia gazdasági programjának legnehezebb részeit.

Emmanuel Macron még nem nevezte ki utódját, de Élisabeth Borne helyére a 34 éves oktatási miniszter, Gabriel Attal és a 37 éves védelmi miniszter, Sebastien Lecornu is az esélyes jelöltek közé tartozik, akik közül bármelyikük Franciaország eddigi legfiatalabb miniszterelnöke lenne.

A szakértők lehetséges utódnak tartják még Bruno Le Maire pénzügyminisztert és Julien Denormandie volt mezőgazdasági minisztert is.

A miniszterelnök-váltás nem feltétlenül vezet politikai irányváltáshoz, inkább azt jelzi, hogy a nyugdíj- és bevándorlási reformokon túl kívánnak lépni, és új prioritásokra, többek között a teljes foglalkoztatottság elérésére összpontosítanak.

Miniszterelnök asszony, kedves Élisabeth Borne, az ön munkája a nemzetünk szolgálatában nap mint nap példaértékű volt. Ön az államasszonyok bátorságával, elkötelezettségével és elszántságával valósította meg projektünket. Teljes szívből köszönöm Önnek

– írta az államfő az X közösségi oldalon, miután hivatalában fogadta a kormányfőt.

Az elnöki hivatal közleménye szerint az új kormány kinevezéséig a húsz hónappal ezelőtt hivatalba lépett Élisabeth Borne és kormánya tagjai kezelik a folyó ügyeket.

Emmanuel Macron várhatóan még az este kinevezi az új miniszterelnököt.

Rovatok