Index Vakbarát Hírportál

Görögország alaposan megfizettetné a turistákat

2024. január 8., hétfő 07:20

Bár Görögország turistarekordjai az utóbbi években nem dőlnek meg, részben az országot is sújtó infláció és az európai eladósodás miatt, azért így is szép számmal érkeztek a turisták. Ám Görögország új idegenforgalmi adó bevezetésével próbál meg még több pénzt behajtani a turistáktól.

Az úgynevezett klímaadó a mediterrán országot sújtó erdőtüzek és árvizek által okozott károk miatt lett kitalálva, és az ezek miatt keletkezett károk helyreállítására szánják a görögök. 

Arra számítanak, hogy 2024-ben még több turista látogat az országba, és a turizmus újra jelentősen fellendül. 

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök átfogó támogatást ígért az árvízkárok áldozatainak, és a szaloniki idegenforgalmi vásáron bejelentette, hogy létrehoznak egy pénzügyi alapot a természeti katasztrófák kezelésére. Ebben pedig döntő szerep jut az idegenforgalmi ágazatnak.

A görög miniszterelnök azt mondja, hogy márciustól októberig biztosan nőnek a szállásköltségek az országban.

A görögöknél létezik az úgynevezett „ágyadó” is. Ezt az „éghajlati alkalmazkodási illeték” váltja fel idén. 

A szállodák díjai a következőképpen emelkednek: másfél euró (570 forint) éjszakánként az egy- vagy kétcsillagos szállodák esetében (korábban fél euró, vagyis nagyjából 190 forint), három euró (1135 forint) éjszakánként a háromcsillagos szállodák esetében (korábban másfél euró, mintegy 570 forint), hét euró (2645 forint) éjszakánként a négycsillagos szállodák esetében (korábban három euró, 1135 forint) és tíz euró (3780 forint) éjszakánként az ötcsillagos szállodák esetében (korábban négy euró, 1510 forint). A novembertől februárig tartó holtszezonban viszont továbbra is a régi ágyadó marad érvényben – írja a Greek City Times

Rovatok