Index Vakbarát Hírportál

A horvát rendőrök sejtik, ki vezette a súlyos balesetet okozó, magyar rendszámú terepjárót

2024. január 8., hétfő 15:07

Az első jelentések szerint szörnyethalt annak a magyar rendszámú terepjárónak a vezetője is, amely szombaton hajnalban súlyos balesetet okozott a horvát A1-es autópályán. A rendőrség azonban kétkedik az anyósülésen utazó, magát moldávnak valló útitárs vallomásában.

Két személygépkocsiban három halott, tizenkét sérült – ez volt a tragikus mérlege a január 6-án, hajnali 1:40-kor bekövetkezett balesetnek, amely azok után történt, hogy egy Zágráb irányába tartó, magyar rendszámú Mitsubishi terepjáró átszakította a szalagkorlátot, és frontálisan ütközött egy Rijeka irányába közlekedő Alfa Romeóval.

A hétszemélyes terepjáróban összesen tizenketten ültek, mint utóbb kiderült, migránsok. Kezdetben úgy tudták: meghalt a balesetet okozó, túlterhelt terepjáró vezetője is.

A rendőrség két irányból vizsgálja a történteket: egyrészt az embercsempészetre, másrészt a tragédia körülményeire próbál fényt deríteni.

Az elsődleges feltételezésekkel szemben a nyomozók szerint a terepjáró vezetője túlélte az ütközést – pontosabban nem az vezette a Mitsubishit, akiről eddig feltételezték.

Az egyik súlyos sérültet a baleset másnapján szállították egy jól felszerelt zágrábi kórházba. Ott csak annyit mondott, hogy moldovai állampolgár, az anyósülésen ült, de egyéb részlettel nem volt hajlandó szolgálni – írta a Jutarnji.

A nyomozók egyetlen szavát sem hitték el.

Úgy vélik: ő ült a terepjáró volánja mögött, és ködös magyarázata csak arra szolgált, hogy elterelje a gyanút magáról. A terepjáró belsejében talált mikronyomokból és a kormány biológiai mintáiból szűrték le következtetésüket, a bizonyítékokat pedig a horvát igazságügyi vizsgálóközpontba küldték további elemzésre.

Ha beigazolódik a gyanú, akkor a terepjáró vezetője súlyos gerincsérüléssel ugyan, de túlélte az ütközést, és vélhetően az anyósülésen utazó útitársa vesztette életét.

A 16 éves fiú elvesztette szüleit

Az Alfa Romeóban egy rijekai család autózott haza, akik egy máltai kirándulásról érkeztek vissza a zágrábi repülőtérre.

Az autót az apa vezette, a felesége mellette ült az anyósülésen. Mindketten a helyszínen meghaltak. Az autót csak nyomokban lehet azonosítani.

A hátsó ülésen szundikált 16 éves fiuk, aki könnyebb sérülésekkel megúszta a tragédiát, de sokkos állapotba került, amikor megtudta, hogy elvesztette szüleit.

Hogyan került magyar rendszámú autó az embercsempészek birtokába?

A terepjáróban ezzel szemben tizenketten utaztak a megengedett hét helyett. Az utasok száma növelte a terepjáró tömegét, és minden bizonnyal befolyásolta az ütközés erejét. Erre utal, hogy a motor kiszakadt a karosszériából.

A terepjáróban ülők közül az egyetlen halálos áldozatnak, egy fiatal férfinek a kilétét nem sikerült pontosan megállapítani.

A többi sérült mindegyike egyiptomi. Közülük két, könnyebben sérült utas azt követelte, engedjék őket szabadon, a hatóságok azonban a nyomozás lezárultáig őrizetben tartják őket.

A közös nevező, hogy egyikük sem hajlandó vallomást tenni.

Mindegyikük állapota stabil a gerincsérült, magát moldávnak tartó férfi kivételével, aki a rendőrök gyanúja szerint nemcsak migránsokat csempészett, de horrorbalesetet is okozott Horvátországban.

Az egyelőre nem derült ki, hogyan került magyar rendszámú autó a vélt embercsempészek birtokába.

Rovatok