Index Vakbarát Hírportál

Több német városban is megbénítják a közlekedést a gazdák

2024. január 8., hétfő 15:34

Berlin és München több pontján is traktorokkal állják el az utat a német gazdák, amiért szerintük az Olaf Scholz vezette szövetségi kormány megszorításokat vezetne be az agrárszektorban. A demonstrálók legfőbb követelése, hogy az idei költségvetésben a kormány ne vágja meg a mezőgazdasági támogatásokat.

Január 8-án, hétfőn több városban is tüntetésbe kezdtek a német gazdák, amiért az Olaf Scholz vezette kormány a szövetségi költségvetést úgy módosította volna, hogy több, az agráriparnak járó állami támogatási program összegét csökkentené.

A tüntetést még a múlt héten jelentették be, aminek hatására a kormány először közölte, hogy nem minden támogatást fog eltörölni. Ugyanakkor ez a legnagyobb mezőgazdasági szakmai szövetség, a Német Gazdaszövetség (Deutscher Bauernverband, DBV) szerint elégtelen lépés, ezért arra szólította fel a szövetség tagjait, mezőgazdasági járműveikkel vonuljanak Berlinbe, illetve szervezzenek blokádokat.

Az első traktorok már vasárnap délután megérkeztek az ország fővárosába, míg a német rendőrség a FAZ tudósítása szerint közölte:

jelenleg csak a Berlinben több mint 500 traktorral és más járművekkel demonstrálnak a farmerek a Brandenburgi kapunál,

de ezenkívül más városokban is sokan megjelentek, míg három tartományban az autópályákat állják el mezőgazdasági járműveikkel. A leggazdagabb német tartomány fővárosába, a bajor München központjába 5500 traktor érkezhet, de több városban is közel ezer járművel kezdtek demonstrációba a gazdák, ami komoly fennakadásokat okoz a közlekedésben országszerte.

Az északi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományában található Stralsundban például egy több mint 20 kilométer hosszú konvoj nehezíti a forgalmat, míg a Brandenburg tartományban fekvő Cottbus jelenleg meg sem közelíthető autóval. 

A gazdák legfőbb követelése, hogy állítsák vissza a mezőgazdasági cégek számára a kedvezményes dízelt, emellett kifogásolják, amiért a kormány szerintük megszorító intézkedéseket vezetne be.

A német szövetségi kormány mellett több tartomány is attól tart, hogy a tüntetés nem kizárólag az Olaf Scholz vezette kabinet új költségvetési tervezete ellen szól majd, hanem abban szélsőjobboldali, államellenes elemek is megjelenhetnek

– többek között erről beszélt Türingia tartomány belföldi hírszerzésének vezetője, Stephan Kramer a Tageszeitungnak.

Ugyanakkor nemcsak a DBV, hanem más agrárszervezetek is kijelentették, hogy megpróbálják távol tartani a szélsőjobboldali agitátorokat, mivel a demonstráció célja leginkább az, hogy felhívják a figyelmet az elmúlt „évtizedek hibás agrárpolitikájára”. Céljuk az is, hogy a dialógust alakítsanak ki a szövetségi kormánnyal, amiben az alkotmányellenes, illetve szélsőjobboldali csoportok nincsenek a tiltakozók segítségére.

Mint arról az Indexen korábban beszámoltunk, a német kormány azután kényszerült – az egyébként a kormánypátok által csak nagy nehézségek árán letárgyalt – a jövő évi költségvetés újratervezésére, hogy a német alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette azt, mivel Scholzék az koronavírus-járványra kapott uniós források egy részét másra használták volna fel, ami egy 30 milliárd eurós lyukat okozott a szövetségi költségvetésben.

Ezt a hiányt a kormány egyrészt kiadáscsökkentéssel, illetve átcsoportosítással próbálta orvosolni – többek között több agrártámogatást, így a kedvezményes dízelvásárlást is elvette volna az mezőgazdasági cégektől, ami viszont a gazdák ellenkezését váltotta ki.

(Borítókép: Tiltakozó gazdák a Brandenburgi kapunál 2024. január 8-án. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok