Index Vakbarát Hírportál

Dél-Koreában tilos lesz kutyát vágni és megvenni a húsát, de megenni továbbra is legális

2024. január 9., kedd 10:00

Dél-Korea új törvényt fogadott el, amelynek célja, hogy 2027-ig megszüntesse a kutyák húsáért történő levágását és eladását.

A kutyahús az elmúlt évtizedekben már egyáltalán nem számít olyan népszerű ételnek, mint korábban. Különösen a fiatalok kerülik.

Az új törvény értelmében tilos lesz a kutyák fogyasztás céljából történő tenyésztése vagy levágása, valamint a kutyahús forgalmazása és értékesítése. Akit bűnösnek találnak, börtönbe kerülhet – írja a BBC

Akik kutyákat vágnak le, akár három év börtönbüntetésre is számíthatnak, míg azok, akik kutyákat hústermelés céljából nevelnek, vagy kutyahúst árulnak, legfeljebb két évet kaphatnak. Maga a kutyahús fogyasztása azonban nem lesz illegális.

Az új jogszabály csak három év múlva lép hatályba, így a gazdáknak és az étterem-tulajdonosoknak lesz idejük alternatív foglalkoztatási és bevételi forrásokat találni. A helyi hatóságoknak tervet kell majd benyújtaniuk vállalkozásuk fokozatos megszüntetésére.

A kormány ígéretet tett arra, hogy teljes mértékben támogatni és segíteni fogja a kutyahústermelőket, henteseket és étterem-tulajdonosokat, akiknek a vállalkozásaikat be kell zárniuk, bár a kártérítés részleteit még nem dolgozták ki.

A kormányzati statisztikák szerint Dél-Koreában 2023-ban mintegy 1600 kutyahúsos étterem és 1150 kutyafarm működött.

A „boshintang” nevű kutyahúspörkölt egyes idősebb dél-koreaiak körében csemegének számít, de a fiatalok körében már nem népszerű ez a hús.

Egy tavalyi Gallup-felmérés szerint az emberek mindössze 8 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban megkóstolta a kutyahúst, szemben a 2015-ös 27 százalékkal. A megkérdezettek kevesebb mint ötöde mondta, hogy támogatja a kutyahús fogyasztását.

Az 1980-as évekre visszanyúló korábbi kormányok ígéretet tettek a kutyahús betiltására, de nem sikerült előrelépniük. A jelenlegi elnök, Jun Szogjol és a first lady, Kim Keon Hee ismert állatbarátok. A házaspárnak hat kutyája van, és Kim asszony felszólított a kutyafogyasztás gyakorlatának megszüntetésére.

Jung Ah Chae, a koreai Humane Society ügyvezető igazgatója elmondta, hogy meglepődött, hogy még életében megszületett a tilalom.

Miközben a szívem megszakad a kutyák millióiért, akik számára ez a változás túl későn jött, örömmel tölt el, hogy Dél-Korea most lezárhatja történelmünk e szerencsétlen fejezetét, és egy kutyabarát jövőt fogadhat el

– mondta. 

A kutyahústermelők kampányoltak a tilalmi törvény ellen. Azzal érveltek, hogy a fiatalok körében csökkenő népszerűségére való tekintettel hagyni kellene, hogy a gyakorlat idővel természetes módon kihaljon. Sok gazda és vendéglős idősebb ember azt mondja, hogy nehéz lesz számukra ilyen idősen új megélhetést találni.

Rovatok