Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa az antiszemitizmus és a keresztényüldözés ellen szólalt fel

2024. január 9., kedd 10:33

A szentatya az antiszemitizmus és a keresztényüldözés megszüntetésére figyelmeztetett a Szentszéknél akkreditált diplomatákhoz intézett újévi beszédében.

„Ezt a kórt ki kell irtani a társadalomból, mindenekelőtt a testvériségre és a befogadásra való nevelés révén” – hangoztatta a pápa.

Az egyházfő azonnali tűzszünetre is felszólított, Libanont is beleértve, és kérte a Gázában fogva tartott túszok szabadon engedését, majd megismételte a Szentszék álláspontját, amelyben kétállami megoldást szorgalmaznak Izrael és a palesztinok számára, valamint nemzetközi szinten garantált különleges státuszt Jeruzsálemnek.

Ferenc pápa emellett aggodalmát fejezte ki a

keresztényeket érő, növekvő üldöztetés és diszkrimináció ellen, különösen az utóbbi 10 év során.

„Összességében világszerte több mint 360 millió keresztény tapasztalja azt, hogy üldöztetésnek és megkülönböztetésnek van kitéve a hite miatt, és egyre többen kényszerülnek arra, hogy elmeneküljenek a hazájukból” – tette hozzá.

A katolikus egyházfő beszédében a béranyaság „megvetendő" gyakorlatának egyetemes betiltására is felszólított. Ferenc pápa szerint a meg nem született gyermekek életét is meg kell védeni, és nem szabad „elnyomni vagy az emberkereskedelem tárgyává tenni”.

Ferenc pápa beszédében hosszan sorolta azokat a bajokat, amelyek jelenleg szerinte az emberiséget sújtják, megemlítve

amely lehetővé teszi ezeket.

Rovatok