Index Vakbarát Hírportál

Kínai külügyminiszter: Stabilizálódni látszik Kína és az Egyesült Államok kapcsolata

2024. január 9., kedd 09:25

Peking és Washington kapcsolata stabilizálódik a 2023-as rendkívül feszült viszonyhoz képest, ez pedig annak köszönhető, hogy fokozták a párbeszédet, novemberben például Joe Biden amerikai elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping találkozott San Franciscóban.

A kínai külügyminiszter, Vang Ji szerint stabilizálódtak a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok, mivel a két vezető gazdaság fokozta a párbeszédet nézeteltéréseik leküzdésére – írja az MTI. 

Peking és Washington kapcsolata az elmúlt években főként Tajvan miatt romlott meg, de a technológiai versengés és az ázsiai-csendes-óceáni térséggel kapcsolatban is akadtak nézeteltérések. Vang Ji szerint az Egyesült Államok és Kína kapcsolata „komoly nehézségekbe” ütköztek 2023 elején. Mint mondta, Peking „világosan kifejezte álláspontját, és követelte, hogy az Egyesült Államok változtassa meg Kína-felfogását, és térjen vissza a racionális és pragmatikus politikához”. 

Washington tavaly több magas rangú tisztviselőt küldött Pekingbe, és novemberben Joe Biden amerikai elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping találkozott San Franciscóban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján.

Rovatok