Index Vakbarát Hírportál

Óriási elismerést kapott Orbán Viktor

2024. január 9., kedd 16:49

Orbán Viktor kapja a boszniai Szerb Köztársaság legnagyobb kitüntetését idén – jelentette be Milorad Dodik boszniai szerb elnök.

Orbán Viktor és Milorad Dodik már régóta jó viszonyt ápolnak: a boszniai szerb elnök legutóbb tavaly októberben járt Budapesten. Nem mellékes tényező az sem, hogy januártól kezdve Magyarország veszi át Ausztriától az Európai Unió bosznia-hercegovinai missziójának (EUFOR) irányítását, amely az ország békéjét hivatott szavatolni: az új parancsnok Sticz László vezérőrnagy lesz, aki pár napja nyilatkozott is.

A boszniai szerbek nemzeti ünnepet tartanak január 9-én, kedden (ez egyébként nem számít hivatalos ünnepnapnak: a boszniai állami alkotmánybíróság egyesen alkotmányellenesnek minősítette ezt az ünnepnapot korábban). Milorad Dodik ennek az ünnepnek az apropóján jelentette be Banja Luka városában, hogy

idén Orbán Viktor kapja a legnagyobb kitüntetésüket, a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendjét.

A vijesti.ba hírportál szerint Dodik arról beszélt, sokan dolgoztak azért, hogy a boszniai Szerb Köztársaság létrejöhessen és fennmaradhasson. „Egyikük Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki örömmel elfogadta a kitüntetést” – mondta, hozzátéve, a magyar kormányfő nem tudott személyesen megjelenni a január 9-i ünnepen, de „valamikor februárban” személyesen is átadják neki az elismerést.

A boszniai szerb vezető hangsúlyozta, az elismeréssel a hálájukat akarják kifejezni a miniszterelnöknek, aki „hajlandó arra, hogy valós politikai tényezőként kezeljen minket”. Milorad Dodik arra is emlékeztetett, hogy tavaly ugyanezt az elismerést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek adták át, akire szintén barátként tekintenek (az elismerés miatt utóbb az Egyesült Államok tiltakozott).

Bűncselekmény is lehet a problémás ünnepnapon való részvétel 

Az amerikaiak most is tiltakoztak, de egyelőre nem Orbán Viktor kitüntetése, hanem a január 9-i ünnepnap miatt. Egy közleményben arra hívták fel a figyelmet, hogy

azok, akik részt vesznek az ünnepen, akár bűncselekményt is elkövethetnek, annak tükrében, hogy az eseményt korábban alkotmányellenesnek minősítette az alkotmánybíróság. 

A közleményben megjegyezték, hogy a január 9-i ünnepnap nemcsak az alkotmányt, hanem az 1995-ös daytoni békeegyezményt is sértheti. Január 9-én ugyanis a boszniai szerbek azt ünneplik, hogy 1992-ben ezen a napon – a Jugoszláviától függetlenedő Boszniával szemben – kikiáltották a saját köztársaságukat. Az ebből eredő fegyveres konfliktusnak vetett véget az 1995-ös megállapodás.

„Az Egyesült Államok arra számít, hogy az illetékes rendfenntartó és bírósági hatóságok vizsgálatot indítanak bármilyen törvénysértés miatt, amely a Szerb Köztársaság január 9-i ünnepével összegfüggésben történik” – írták a közleményben a Szabad Európa szerint. A hírportál megjegyezte, a közleményen kívül az amerikaiak azzal is jelezték Bosznia területi integritása melletti elkötelezettségüket, hogy két F–16-os vadászgép és egy utántöltő repülőgép elrepült az ország felett még hétfőn.

Milorad Dodik ellen korábban a boszniai szövetségi ügyészség már vádat is emelt, de ebben az ügyben legutóbb elhalasztották a tárgyalást. 

(Borítókép: Orbán Viktor (j) fogadja Milorad Dodikot (b) a boszniai Szerb Köztársaság elnökét a Karmelita kolostorban 2023. október 2-án. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok