Index Vakbarát Hírportál

Elosztogatja vagyonát egy dúsgazdag osztrák örökösnő

2024. január 10., szerda 20:07

A 31 éves, Bécsben élő örökösnő, Marlene Engelhorn bejelentette: 50 osztrák állampolgár segítségét kéri, hogy eldöntsék, miként ossza el azt a 25 millió eurót (átszámítva körülbelül 9453 millió forintot), amelyet megörökölt. Az összeg feltételezhetően csak egy része a teljes vagyonának.

Marlene Engelhorn neve még tavalyelőtt jelent meg a sajtóban, amikor a mesés vagyont megörökölte. A fiatal nő már akkor közölte, hogy nem tart igényt a pénzre.

A BBC szerint Engelhorn most már nem tervezi azt, hogy az adóhivatalnak adná a pénzét, hanem egy másik tervvel állt elő: ennek értelmében felállít egy osztrák állampolgárokból álló csoportot,

és ez a csoport dönthetné el azt, hogy miként osszák el a 25 millió eurót.

„Megörököltem egy vagyont, és ezáltal hatalmat, úgy, hogy semmit sem tettem érte. És az állam még csak meg sem akarja adóztatni” – mondta a BBC szerint Engelhorn (Ausztriában még 2008-ban törölték el az örökösödési adót, ami nem számít gyakori lépésnek Európában).

Szerdán 10 ezer meghívót már ki is küldtek véletlenszerűen kiválasztott osztrák állampolgároknak azzal a felhívással, hogy lehet csatlakozni a csoporthoz, amely az „Újraelosztás Jó Tanácsa” nevet kapja. Az érdeklődőknek online vagy telefonon kell regisztrálniuk, és közülük fogják kiválasztani az 50 főt (valamint további 15 főt is kiválasztanak, arra az esetre, ha az 50 kiválasztott közül valaki nem vállalja el a csoporttagságot).

A csoport tagjai idén március és június közt több találkozón vesznek részt Salzburgon, amelyeken tudósok és a civil társadalmi egyesületek képviselői is jelen lesznek. Ezeken a találkozókon a tagok vázolhatják ötleteiket arról, hogy miként fordíthatnák a pénzt „a társadalom egészének érdekét” szolgáló célokra.

A csoporttagok egyébként maguk sem panaszkodhatnak majd, ugyanis

az utazási költségeiket fizetni fogják, és minden találkozó után 1200 eurót (körülbelül 450 ezer forint) kapnak a részvételért.

Továbbá szükség esetén tolmácsot, valamint gyermekfelügyeletet is biztosítanak nekik a találkozók idejére.

„Ha a politikusok nem teszik a dolgukat, akkor nekem kell újra elosztanom a vagyonomat. Sok ember még a teljes munkaidős állás mellett is küzd azért, hogy meg tudjon élni, és minden euró után adót fizet, amelyet megkeres. Szerintem ez egy kudarc a politika részéről, és ha a politika kudarcot vall, akkor az állampolgároknak kell megoldást keresniük” – indokolta döntését a fiatal örökösnő.

Azt is megjegyezte, hogy a csoport döntésével szemben nem lesz vétójoga, és teljes mértékben az 50 emberre bízza azt, hogy mit kezdenek a vagyonával. Úgy látja, hogy a csoport tagjai „a demokráciának tesznek szolgálatot” ezekkel a megbeszélésekkel, és ezért kell kompenzálni őket anyagilag. Amennyiben viszont nem tudnak konszenzusra jutni a kérdésben, akkor egyszerűen visszaveszi tőlük a pénzt. 

A vagyona egy kis részét ajánlhatta fel 

Marlene Engelhorn annak a Friedrich Engelhornnak a leszármazottja, aki még 1865-ben, Németországban hozta létre a BASF nevű vegyipari, gyógyszerészeti nagyvállalatot. A vagyont 2022 szeptemberében örökölte meg nagyanyjától, Traudl Engelhorn-Vechiattótól (Engelhorn-Vechiatto teljes vagyonát egyébként az említett 25 millió eurónál jóval nagyobbra, 4,2 milliárd dollárra becsülték a halálakor – vagyis a most elosztogatott összeg ennek csak egy kis része lehet).

Mindezt a BBC is megjegyezte, felidézve, hogy Engelhorn 2021-ben, az öröklés előtt azt ígérte, hogy a vagyona legalább 90 százalékát el fogja osztogatni. Az örökösnő csapata egyelőre nem közölte azt, hogy a vagyon mekkora részét ajánlják fel a 25 millió euróval.

Rovatok