Index Vakbarát Hírportál

Spanyolországban újra kötelező a maszkviselés

2024. január 10., szerda 19:18

Spanyolország bizonyos régióiban újra kötelezővé teszik a maszkviselést, mert a Covid- és az influenzajárvány egyre gyorsabban terjed.

Valenciában és a Kanári-szigeteken már életbe is lépett a szigorítás és nem csak az ott élőknek, de a turistáknak is kötelező újra maszkot hordani.

Szerdától lesz kötelező az arcmaszk viselése a spanyolországi kórházakban és egészségügyi központokban, miután a légzőszervi megbetegedések, köztük a koronavírus és az influenzások száma megugrott – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium. Az új koalíciós kormány a 17 autonóm régió ellenállása ellenére vezeti be az intézkedést – írja a Mirror

Az intézkedés mindössze néhány nappal azután történt, hogy a Kanári-szigeteken hasonló intézkedéseket vezettek be a Covid- és az influenzás megbetegedések számának növekedése miatt.

Arról van szó, hogy a kórházakba való belépéskor maszkot kell felvenni, és távozáskor le kell venni. Nem hiszem, hogy ez különösebb baj lenne. Ez egy alapvető és egyszerű óvintézkedés

– nyilatkozta Monica Garcia egészségügyi miniszter egy spanyol rádiónak. 

A spanyol kórházakra óriási nyomás nehezedett az elmúlt hetekben az influenza, a Covid–19 és más légzőszervi megbetegedések megugrása miatt.

Garcia asszony minisztériuma azután döntött az intézkedés bevezetése mellett, hogy nem sikerült megegyezni a regionális egészségügyi hatóságokkal, amelyek közül sokan azzal érveltek, hogy a maszkok használata ajánlott, de nem kötelező.

Az egészségügyi ellátásért a regionális kormányok felelősek, bár a központi kormány beavatkozhat, ha szükségesnek tartja.

Hat régió már bevezette az intézkedést, és az elmúlt hónapokban az utcákon, a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi központokban is gyakran használtak maszkokat.

Katalónia, a Valenciai Közösség, Murcia, Aragónia, Asztúria és a Kanári-szigetek is bevezette a saját intézkedéseit. 

Spanyolország tavaly júliusban hivatalosan is véget vetett a Covid-19 járvány okozta egészségügyi válságnak, mondván, hogy az egészségügyi és ápolási központokban, valamint a gyógyszertárakban már nem kell maszkot viselni.

Spanyolországban több mint 14 millió megbetegedést és összesen mintegy 120 ezer halálesetet regisztráltak a koronavírus miatt.

Valenciában a következő helyzetekben kell maszkot viselni:

Rovatok