Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt cellájából Ecuador leghírhedtebb bandavezére

2024. január 10., szerda 07:28

José Adolfo Macías Villamar, ismertebb nevén „Fito”, a Los Choneros banda vezetője eltűnt börtöncellájából. Fitót egy guayaquili börtön szigorúan őrzött szárnyában tartották fogva.

Több száz rendőr keresi Ecuadorban José Adolfo Macías Villamart, ismertebb nevén „Fitót” – írja a BBC. A rendőrség közölte, hogy vasárnap kora reggel vették észre a távollétét.

Fito hírhedt bűnöző, akit azzal gyanúsítanak, hogy szerepet játszott Fernando Villavicencio elnökjelölt tavalyi meggyilkolásában.

Vasárnap este még nem volt világos, hogy Fitónak sikerült-e elhagynia a kikötővárosban lévő börtönkomplexumot, vagy esetleg valahol odabent rejtőzködik. Egy rendőrparancsnok azt mondta, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a szökést.

Elmondta, hogy több száz rendőr kutatta át a guayaquili La Regional börtönt, ahol fogva tartották Fitót. A börtön több mint 12 000 elítéltnek ad otthont.

Fito az elmúlt 12 évének nagy részét a La Regionalban töltötte rácsok mögött. Augusztusban rövid időre áthelyezték a La Rocába, egy kisebb börtönbe, amely ugyanabban a létesítményben található, és amelyet a rabok alacsonyabb száma miatt biztonságosabbnak tartanak. Az elítélt ügyvédje azonban fellebbezett az áthelyezésről szóló döntés ellen, és nyert, így Fitót alig egy hónap után visszavitték a La Regionalba.

Fito már korábban is megszökött a börtönkomplexumból.

2013-ban 17 másik rabtársával együtt megszökött a La Rocából, és csónakokkal menekült a Daule folyón. A szökevényt testvérével együtt négy hónappal később fogták el édesanyjuk otthonában, Manta városában.

Fito azóta is börtönben van. Miután 2020 decemberében megölték Jorge Luis Zambranót, ő vette át a Los Choneros vezetését. A banda elsősorban kábítószer-kereskedelemmel és zsarolással foglalkozik, és kapcsolatokat ápol a hatalmas mexikói Sinaloa kartellel.

Rovatok