Index Vakbarát Hírportál

A bűnözés nem ismer határokat: a kiberrablás a legújabb trend

2024. január 10., szerda 06:14

Átfagyott és ijedt volt a kínai cserediák, amikor mindentől távol, egy kicsiny sátorban rátalált az utahi rendőrség. Sajátos módon vezették félre. A rendőrök kiberrablásnak nevezik az emberrablás legújabb válfaját, amelyre már többször is volt példa.

A 17 éves Kaj Csuang eltűnését a középiskolája jelentette azok után, hogy a fiú szülei Kínából arról értesítették a tanárokat: váltságdíjat követeltek tőlük gyermekükért cserébe. „Az emberrablók folyamatos fenyegetései miatt” a szülők 80 ezer dollárt, csaknem 28 millió forintot utaltak át kínai bankszámlákra, ami akár arra is utalhat, hogy az emberrablók a túsz honfitársai lehettek.

Három nappal később a rendőrök „élve” találtak rá a megszeppent tizenévesre Brigham City közelében, a hegyekben, egy rögtönzött táborban. Csuang ugyanis azt az utasítást kapta „számítógépes elrablóitól”, hogy vonuljon elszigetelt magányba.

A fiú szemmel láthatóan „megkönnyebbülten” találkozott velük – jelentették a rendőrök. Sátrában nem volt hőforrás, csak „hálózsákja egy takaróval, némi élelem és víz, és több telefon, amelyeket vélhetően a kiberrablás végrehajtására használtak” – idézte a rendőrségi közleményt a CNN.

Két kérése volt csupán: egy sajtburger, és az, hogy felhívhassa a szüleit, és meggyőződhessen arról, jól vannak. Mindkét kérését teljesítették.

Utóbb kiderült, hogy Csuang már egy héttel eltűnésének hivatalos bejelentése, karácsony előtt is táborozni indult, de akkor a rendőrök idejekorán meghiúsították szándékában, és a vendéglátó amerikai családot tájékoztatták hollétéről.

A kiberrablók „már akkor manipulálták és irányították” – tette most közzé a riverdale-i rendőrség. Nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy erőszakkal hurcolták volna el otthonából.

Most az FBI-jal és a kínai nagykövetség képviselőivel együttműködve találtak rá az eltűnt gyerekre.

Ekkor hívta fel a Szövetségi Nyomozóiroda a figyelmet arra, hogy a kiberrablásnak más cserediákok is áldozatul estek.

Fenyegetés után elszigeteltségre kényszerítették, videóhívásokkal megfigyelték őket, miközben családjuktól váltságdíjat követeltek.

A kiberrablás

A technológia fejlődése tette lehetővé, hogy a bűnözők színlelt rablásokat kövessenek el egyetlen céllal: pénzt csikarjanak ki a hozzátartozókból – mondták a BBC által megszólaltatott szakértők.

Az esetek pontos száma nem egyértelműsíthető, de Csuang esete nem egyedi.

Bárkivel megtörténhet

– állítja egy kiberbiztonsági szakértő. Joseph Steinberg szerint ezek „a bűncselekmények sokkal célzottabbak és sokkal drágábbak lettek”.

A számítógépes emberrablás során a bűnözők jellemzően felhívják vagy üzenetet küldenek a hozzátartozóknak, akikre azzal ijesztenek rá, hogy szeretteiket elrabolták, miközben valójában biztonságban vannak.

A fenyegetést fokozzák a sikolyok a háttérből, így a hozzátartozók szinte késztetést éreznek arra, hogy a váltságdíj mielőbbi kifizetésével mihamarabb megmentsék családtagjuk életét.

Bármire hajlandók – mondta egy kiberbűnözést tanulmányozó központ vezetője. Marie-Helen Maras szerint kínai cserediákokat például Kanadában és Ausztráliában egyenesen arra kényszerítettek, hogy saját, látszólagos elrablásukkal ők csikarjanak ki pénzt a rokonoktól.

A legújabb technológiát alkalmazzák

Steinberg aggasztónak tartja, hogy a mesterséges intelligencia bevetésével a szeretett gyermek hangja is megszemélyesíthető, így félelemkeltéssel biztosabban és gyorsabban lehet pénzhez jutni. „A technológia elérte azt a szintet, ahol még a gyermeküket jól ismerő szülők is becsaphatók” – állítja a szakértő.

Maras pedig arra figyelmeztetett, hogy „a hívószám is meghamisítható”, így úgy tűnhet, hogy a megzsarolt családnak tényleg az „elrabolt” küldött üzenetet.

Az elkövetők ritkán kerülnek rendőrkézre.

Korábban csekély összegekért kiszolgáltatott – például okmányokkal nem rendelkező vagy nem angol anyanyelvű – személyek kerültek a bűnözők célkeresztjébe, ma azonban már tetemes váltságdíjakat követelnek, mint például Csuangért.

A legnagyobb baj azonban az, hogy a kiberrablás gyakorlatilag bárhonnan elkövethető. „Valószínűleg ez a számítógépes bűnözés egyik legkifizetődőbb ága” – véli Steinberg.

(Borítókép: A riverdale-i rendőrség által 2024. január 1-jén kiadott képen a hatóságok Kaj Csuanggal beszélgetnek a helyszínen, ahol 2023. december 31-én megtalálták a hegyekben, a Utah állambeli Brigham City közelében. Fotó: Riverdale Police Department / AFP)

Rovatok