Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosan végezhették ki Észak-Koreában a járványellenes intézkedések megsértőit

2024. január 10., szerda 15:48

Észak-Koreában nyilvánosan végezhettek ki olyan embereket, akik megsértették a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat – derült ki egy szerdán közzétett dél-koreai emberi jogi fehér könyvből.

A nyilvános kivégzésekről egy tavaly Dél-Koreába menekült észak-koreai disszidens számolt be, ugyanakkor a jelentés részleteket nem ismertetett, hogy ne sodorják veszélybe a szökevény északon maradt családtagjait.

A 2018 és 2023 között délre menekült további 70 disszidenssel készült interjút is bemutató – úgynevezett – fehér könyvben olyan tanúvallomások is szerepelnek, amelyek a kivégzések számának esetleges csökkenésére engednek következtetni. De az is lehet, hogy a kivégzéseket a nyilvánosság kizárásával hajtják végre.

Az emberi jogi jelentés szerint:

A jelentés arra is rámutat, hogy az ország közegészségügyi rendszerének összeomlása miatt súlyosan sérülnek az észak-koreaiak egészségügyi jogai. A disszidensek szerint az embereknek magánorvosokat kell keresniük, vagy az egészségügyi tisztviselők megvesztegetéséhez kell folyamodniuk, hogy orvosi kezelésben részesülhessenek.

A fehér könyv szerint

az észak-koreai orvosok – a megfelelő orvostudományi ismeretek és a gyógyszerek hiánya miatt – hajlamosak kábítószert, például metamfetamint használni,

ami akár halálos kimenetelű kábítószer-függőséghez is vezethet, továbbá a legtöbb háztartásban megtalálható az ópium mint gyógyászati szer.

Rovatok