Index Vakbarát Hírportál

Németországban vásárolt luxusvillát Kijev polgármestere

2024. január 10., szerda 17:03

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere egy németországi luxusvilla tulajdonosa lett – derült ki a politikus vagyonnyilatkozatából. A városvezetőt rengeteg kritika éri a több mint 2 milliárd forintot érő ingatlan miatt, többen úgy gondolják, hogy ekkora összeget inkább az ukrán hadseregnek kellene adományoznia.

A kijevi polgármester a 2023-as vagyonnyilatkozatában tüntette fel először, hogy egy 227 millió hrivnya (2 milliárd forint) értékű ingatlan tulajdonosa lett a németországi Hamburgban. A csaknem 750 négyzetméteres luxusvilla korábban az amerikai Maximum I LLC cég tulajdonában volt – írja az ukrán Strana.

Vitalij Klicsko vagyonnyilatkozata szerint a villát december 20-án vette meg adósságrendezésként a Maximum I LLC-től. A cég 2023 májusáig még Volodimir Klicsko tulajdonában volt, majd testvére, Vitalij nevére került.

Egyes sajtóértesülések szerint a villa megvásárlásával Vitalij a 2020-ban testvérétől kapott 7,3 millió eurót és 277,8 ezer dollárt törlesztette.

A Berliner Morgenpost beszámolója szerint a kijevi polgármestert emiatt széles körben bírálták a közösségi médiában. Sokan úgy vélik, hogy a politikusnak inkább az ukrán hadseregnek kellene adományoznia milliókat. Az egykori nehézsúlyú profi ökölvívó korábban 13 évig élt Németországban.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Vitalij Klicsko 2023. december 1-jén. Fotó:  Oleksii Samsonov / Global Images Ukraine / Getty Images Hungary )

Rovatok