Index Vakbarát Hírportál

Börtönbüntetésre ítéltek Hongkongban egy férfit, mert a kormányellenes tüntetések jelmondata volt a pólóján

2024. január 10., szerda 21:57

Három hónapi börtönbüntetésre ítéltek szerdán Hongkongban egy férfit lázadás címén, mert tiltakozó feliratú pólót viselt – közölte az illetékes bíróság.

A 26 éves Csu Kaj-pongot tavaly novemberben tartóztatták le a hongkongi repülőtéren, amiért a 2019-es kormányellenes tüntetések jelmondata („Szabadítsuk fel Hongkongot – napjaink forradalma”) volt a pólójára nyomtatva. A hatóságok szerint hasonló feliratok szerepeltek olyan zászlókon is, amelyek a birtokában voltak – írja az MTI.

A férfi bűnösnek vallotta magát lázadásra való kétrendbeli felbujtás vádjában.

Az ítélet kihirdetésekor a bíró elmondta, hogy Csu tudatosan szegte meg a lázadást és a szakadár törekvéseket tiltó törvényt, miután Tajvanon vásárolta meg a szóban forgó tárgyakat. De enyhítő körülményként az is elhangzott, hogy az interneten közzétett üzenetekhez képest a férfi által elkövetett bűncselekmény „kisebb mértékben volt hatásos”, mert a szlogenek csak rövid ideig voltak láthatók.

A hongkongi kormányzat néhány éve betiltotta a 2020-as kormányellenes tüntetéseken rendszeresen skandált, tiltakozó jelszavakat és mondatokat, és szeparatistának, felbujtónak vagy felforgatónak minősülhetnek ezek használói egy új, csak Hongkongra alkalmazott nemzetbiztonsági törvény értelmében.

A törvény egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet szót emelt, attól tartva, hogy tovább gyengíti Hongkong autonómiáját Kínán belül, noha Peking az „egy ország – két rendszer” elv érvényesítésével erre kötelezettséget vállalt. Hongkongban hasonló címeken már több száz aktivistát tartóztattak le.

Rovatok