Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a lengyel elnök, nem nyugszik, amíg börtönben van a két bebörtönzött képviselő

2024. január 10., szerda 19:46

A volt lengyel belügyminisztert kedd este tartóztatták le az elnöki palotában.

Ahogy arról már az Indexen is beszámoltunk, Mariusz Kaminskit és Maciej Wasiket, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselőit kedden este tartóztatta le a varsói rendőrség. Adam Bodnar igazságügyi miniszternek címzett nyilatkozatában Kaminski „a politikai bosszú aktusának” nevezte azt, hogy az általa folytatott korrupcióellenes harc miatt elítélték.

Ezért politikai fogolyként bebörtönzésem első napjától éhségsztrájkot kezdek

– nyilatkozta Kaminski.

Megszólalt a lengyel államfő is

Adrzej Duda, lengyel államfő a két képviselőnek az államfői palotában végrehajtott kedd esti letartóztatása miatt hívott össze sajtótájékoztatót.

A 2015-ös kegyelmi döntés változatlanul érvényes

– húzta alá Andrzej Duda, egyebek között arra hivatkozva, hogy az alkotmánybíróság három döntésében is megerősítette álláspontját. Az államfő felidézte: Kaminskit és Wasikot, valamint a korrupcióellenes hivatal (CBA) két másik munkatársát 2015-ben részesítette kegyelemben, miután a CBA egyik eljárása során 2007-ben elkövetett túlkapások címén „ugyanazon bizonyítékok alapján ítélték el őket, amelyek alapján (...) az ügy egyik vádlottját viszont korrupció címén ítélték el”.

Az ügy „kezdettől fogva nagyon vitás volt”, és a közvélemény nagy része is politikai jellegűnek találta – mondta az elnök. Hangsúlyozta: az államnak kiemelt védelemben kell részesítenie azokat, akik a kormányzat legfelsőbb szintjét is érintő korrupcióellenes harccal foglalkoznak, és a Kaminski által irányított CBA annak idején éppen ilyen feladatokat látott el.

Az elnök „mély megrendülését” fejezte ki, hogy Kaminski és Wasik személyében „kristálytiszta, becsületes” embereket börtönöztek be, mégpedig az államfői kegyelem ellenére, „jogi, fizikai és médiabrutalitást” alkalmazva.

(Borítókép: Mariusz Kaminszki 2015. november 12-én. Fotó: Adam Guz / Gallo Images / Getty Images Hungary)

Rovatok