Index Vakbarát Hírportál

Kína leszögezte: soha nem fog kompromisszumot kötni Tajvannal kapcsolatban

2024. január 10., szerda 10:30

Kína kijelentette, hogy soha nem fog kompromisszumot kötni Tajvan kérdésében, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a sziget felfegyverzésével.

A Tajvant saját területe részeként számontartó Kína 2021 óta először folytatott katonai tárgyalást az Egyesült Államokkal hétfőn és kedden, a tajvani választások előtt néhány nappal.

Az ország képviselete úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államoknak komolyan kell vennie Kína aggodalmait, hozzátéve, hogy Peking „nem tesz engedményeket vagy kompromisszumokat a tajvani kérdésben”, és követelte, hogy az amerikai fél tartsa tiszteletben az egy Kína elvét, hagyjon fel Tajvan felfegyverzésével, és ne támogassa Tajvan függetlenségét.

A fentiek mellett „Kína kifejezte készségét arra, hogy az egyenlőség és tisztelet alapján egészséges és stabil katonai kapcsolatokat alakítson ki az Egyesült Államokkal” – idézi az amerikai védelmi minisztérium közleményét a CNN.

Peking és Washington kapcsolata stabilizálódik a 2023-as, rendkívül feszült viszonyhoz képest, ez pedig annak köszönhető, hogy fokozták a párbeszédet, novemberben például Joe Biden amerikai elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping találkozott San Franciscóban. Tajvan kérdése azonban továbbra is ellentétek forrása a két fél között.

Rovatok