Index Vakbarát Hírportál

Nyomozás indult az olasz kulturális államtitkár ellen

2024. január 10., szerda 18:38

Egy decemberi televíziós riport alapján kezdődött az ügy az illegális festményről.

Nyomozás indult az olasz kulturális minisztérium államtitkára, Vittorio Sgarbi ellen azzal a gyanúval, hogy egy törvénytelenül beszerzett festményt mutatott be saját tulajdonaként egy kiállításon – jelentette be szerdán a közép-olaszországi Macereta ügyészsége.

A nyomozás a Rai televízió egy decemberi riportja alapján kezdődött: ebben beszámoltak egy 2021-es kiállításról, amelyen Sgarbi tulajdonaként mutatták be Rutilio Manetti 17. századi olasz festőművész Szent Péter elfogatása című, vászonra készült festményét, amely csaknem teljes azonosságot mutatott egy magánkastélyból 2013-ban ellopott másik festménnyel.

A hatóságok gyanúja szerint a kiállított festmény illegális beszerzését úgy próbálták leplezni, hogy a kiállítása előtt módosítottak rajta.

A kép tulajdonosa a festmény eltűnését azonnal jelentette a rendőrségnek, kiemelve, hogy azt az eredeti keretéből kivágva tulajdonították el. Hozzátette, hogy a festmény eltűnése előtt néhány héttel az a férfi jelentkezett nála a kép megvásárlásának szándékával, akit később az államtitkár barátjaként azonosított a nyomozás. 

A jelenleg 71 éves, az államtitkári kinevezése előtt történészként és művészeti íróként ismertté vált és a tévészereplésekben rutinos Vittorio Sgarbi minden lopással kapcsolatos gyanúsítást visszautasítva azt állítja, hogy a festményt az édesanyja által 2000-ben vásárolt villában találta, amely egykor egy nemesi család tulajdona volt. A Rete 4 magántelevíziónak adott nyilatkozatában pedig azt mondta, rejtély helyett csupán arról van szó, hogy a 2013-ben ellopott festmény nem más, mint az ő tulajdonába került eredeti kép egy rossz másolata.

Az olasz ellenzék az államtitkár lemondását követeli. Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter a Rainak adott kedd esti nyilatkozatában egyelőre védelmébe vette az államtitkárt, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pedig még nem reagált az ügyre.

Rovatok